Ensi kesän turismi kärsii koko Euroopassa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Muut lehdet

Ensi kesän turismi kärsii koko Euroopassa

Julkaistu: 23.3. 2:00

Talouselämän pääkirjoituksessa päätoimittaja Jussi Kärki miettii koronaviruskriisin vaikutuksia talouteen jo ensi kesän kannalta.

”Mikä yhdistää Kreikkaa, Italiaa, Espanjaa, Portugalia? Parikin asiaa.”

”Kaikki neljä Etelä-Euroopan maata ovat erittäin riippuvaisia matkailusta. Toiseksi, tämä nelikko ajautui kymmenen vuotta sitten eurokriisiin, jossa tarvittiin myös suomalaisten veronmaksajien apua.”

”Matkailu koki äkkipysähdyksen, kun valtiot ryhtyivät hidastamaan koronan etenemistä tiukoilla määräyksillään: Italia on suljettu, Kreikassa tavernat ovat kiinni, Espanjassa on ulkonaliikkumiskieltoja.”

”Vaikka taudin pahin piikki olisikin ohitettu muutamassa kuukaudessa, edessä on turismin menetetty kesä. Turismin osuus PIGS-eurokriisimaiden bruttokansantuotteista on ollut pitkälti yli 10 prosenttia, Kreikassa lähes viidenneksen.”

”Välimeren alueen hotellien ja ravintoloiden ongelmat voivat aiheuttaa pahan kierteen, joka heijastuisi pankkeihin asti.”

”EU ilmoittaa olevansa paremmin varautunut rahoitusjärjestelmän ongelmiin kuin vuonna 2010, ja turvaverkkona on Euroopan vakausmekanismi. Myös pankit julistavat taseidensa vahvuutta.”

”Suuret sanat joutuvat nyt testiin.”

”Myös Suomessa palvelusektori on hädässä, vaikka koronakriisi jäisikin parhaassa tapauksessa lyhyeksi. Matkailu- ja palveluyritysten kassat kuivuvat, kun asiakkaat häipyvät.”

”Rahoittajien ja keskuspankkien reagointikyky on nyt paljon nopeampi kuin finanssikriisissä reilu kymmenen vuotta sitten. Suomen Pankki, Finnvera, liikepankit ja Sanna Marinin (sd) hallitus ovat ottaneet kiitettävän tosissaan yrittäjien ja yritysten ongelmat. Siltarahoitus yli kriisin on tärkeää, vaikka se ei pelasta, jos kysyntä romahtaa.”

Maaseudun Tulevaisuuden viikkoliitteen kolumnissa toimittaja Kimmo Lundén pohtii Helsingin lämmittämistä. Kaupunki on luvannut miljoonan euron pääpalkinnon kilpailun parhaalle esitykselle.

”Helsinki Energy Challenge on kaikin puolin kannatettava hanke. Sympatiapisteet myös energiayhtiö Helenille, joka selvittää, taipuu ja notkistuu sitä mukaa, kun kaupungin vihreät kunnallispoliitikot esittävät ilmastotoiveita.”

”Kivihiilen polttokielto tulee voimaan vuonna 2029. Koska kodit ja rakennukset halutaan pitää lämpiminä, kaupungin energiayhtiön on korvattava fossiiliset polttoaineet jollain muulla.”

”Voimaloiden uudelleen rakentaminen etuajassa väliaikaisine ratkaisuineen maksaa satoja miljoonia euroja helsinkiläisille veronmaksajille. Siihen nähden miljoonan euron palkintosumma toimivalle idealle on hyvinkin kohtuullinen.”