Tulevina viikkoina ratkaistaan hyvinvointivaltion tulevaisuus - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Tulevina viikkoina ratkaistaan hyvinvointivaltion tulevaisuus

Koronavirus on ennennäkemätön vaara kansantaloudelle. Kun onnistumme auttamaan terveet yritykset kuilun yli, pidämme huolta myös työntekijöistä ja Suomen kansasta.

Julkaistu: 25.3. 2:00

Koronakriisi koskettaa jokaista ihmistä. Pandemia vaarantaa vanhojen terveyden, keski-ikäisten toimeentulon ja nuorten tulevaisuuden. Helsinki hiljenee. New York menee kiinni. Milano itkee.

Jokainen voi vaikuttaa koronaviruksen torjuntaan. Taistelemme yhdessä, jotta kukaan ei kuole itsekkyyden tai välinpitämättömyyden takia. Tulevina viikkoina ratkaistaan myös hyvinvointivaltion tulevaisuus.

Tutkimusten mukaan Suomi on yksi maailman parhaista valtioista. Hyvinvointi on vuosikymmeniä jatkuneen työn tulos. Valtaosa valtion ja kuntien taloudellisista resursseista syntyy yrityksissä.

Koronavirus on ennennäkemätön vaara kansantaloudelle. Kun onnistumme auttamaan terveet yritykset kuilun yli, pidämme huolta myös työntekijöistä ja Suomen kansasta. Jos emme onnistu, vuosien työ valuu hukkaan. Työttömyys räjähtää käsiin.

Hyvinä aikoina on helppo moittia valtiota. Hädässä ymmärrämme valtion arvon.

Suomen poliittinen johto on tarttunut toimiin päättäväisesti. Pääministeri Sanna Marin (sd) viestii rauhallisesti ja uskottavasti. Hän vakuuttaa, että Suomi tekee kaikkensa, etteivät terveet yritykset kuole. Se on tärkeä viesti juuri nyt.

Hallitus esitteli viime viikolla nipun päätöksiä, jotka keventävät yritysten ja työntekijöiden huolia. Suomalaisille kerrottiin, että yrityksille tarjottava tuki kohoaa 15 miljardiin euroon.

Suurelta osin Finnveran takausvaltuuksista koostuva paketti on tärkeä keino kassakriisin estämiseksi. Paketti vaikuttaa kuitenkin suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Laina pitää maksaa korkojen kera takaisin, kaikki yritykset eivät lainaa halua, eivätkä kaikki sitä saa. Laina ei lohduta tehdasta, ravintolaa tai muusikkoa, joka menettää raaka-aineensa, asiakkaansa tai keikkansa. Se siirtää ongelman ratkaisua tuonnemmaksi niin kuin tekevät myös verojen ja maksujen lykkäykset sekä lomautukset.

Yrityksille ja työntekijöille on tärkeää saada varmuus siitä, että poikkeustoimet jatkuvat koko kriisin ajan. Siksi ehdotamme, että väliaikaisiksi ilmoitetut joustot ovat voimassa niin kauan kuin työtä ei ole. Lisäksi esitämme, että valtio etsii ratkaisut myös yritysten vuokramenojen alentamiseen, yhdessä suurimpien vuokranantajien kanssa.

Näiden rinnalle tarvitaan muitakin järeitä keinoja. Hallitus niitä varmasti jo valmistelee. Hallitus ei kuitenkaan ratkaise kriisiä yksin.

Myös yritysten johtajat ja omistajat voivat osallistua. Solidaarisuutta vaaditaan kaikilta, varsinkin meiltä, jotka pystymme auttamaan muita. Tärkeintä on kysyä ensin itseltä, mitä minä voin tehdä toisten hyväksi. Sen jälkeen on helpompi puhua siitä, mitä toiset voivat tehdä minun hyväkseni.

Koronakriisi lähentää meitä päivä päivältä. Ihmiset, jotka eivät tavallisesti kohtaa toisiaan, alkavat vaihtaa ajatuksia ja etsiä ratkaisuja Suomen hyväksi. Näin kävi meillekin.

Koronavirus yhdistää suomalaiset. Yhteinen uhka haastaa meidät kuuntelemaan ja ottamaan toisiamme huomioon. Voimme tulla kriisistä ulos vahvempina kuin siihen jouduimme.

Jorma Eloranta

vuorineuvos, Helsinki

Jare Henrik Tiihonen

yrittäjä, Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta