Lapinlahden puistoa on suojeltava

Sairaala-alueen suunnittelukilpailu ei ole tuottanut toivottua tulosta.

Lapinlahden sairaala-alueen suunnittelukilpailu ei ole tuottanut toivottua tulosta. Kiinteistöjalostajille sopivaksi muokatun kilpailun ehdot osoittautuivat ylipääsemättömiksi yleishyödyllisille ja kansalaislähtöisille toimijoille.

Kilpailuun osallistui lopulta vain yksi ehdotus, luxemburgilaisten kiinteistörahastojen sijoituksia välittävän Nrep oy:n suunnitelma.

Lapinlahden alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Rakennuksissa nyt vuokralaisena toimiva mielenterveyden edistämisen keskus Lapinlahden Lähde muodostaa jatkumon Euroopan vanhimpiin kuuluvan psykiatrisen sairaalan toiminnalle. Nyt esillä oleva suunnitelma katkaisee mielenterveystyön jatkumon alueella ja on valmisteltu kaupunkilaisia ja alueen nykytoimijoita kuulematta.

Ehdotus perustuu massiiviseen lisärakentamiseen puistossa. Tämä uhkaa alueen kulttuuri- ja luontoperintöä. Nrepin lisärakentamissuunnitelmat tuhoaisivat puiston eteläosan luontoarvot. Kilpailuohjelman ja kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen vastaisesti lisä­rakentaminen tuhoaisi Suomen merkittävimmät mukulakirvelin ja luonnonsuojelusasetuksen mukaan erityisesti suojeltavan kirvelilattakoin esiintymät.

Helsingin kaupunki on esimerkillisesti pyrkinyt veroparatiisien torjuntaan. On siksi hämmästyttävää, että kilpailussa ei ole kiinnitetty huomiota tanskalaisperäisen Nrep-yhtiön verosuunnittelua mahdollistavaan monikerroksiseen omistusrakenteeseen holdingyhtiöineen ja Luxemburgiin sijoitettuine kiinteistörahastoineen. Kaupungin päättäjien tulee myös ymmärtää, että kiinteistörahaston toiminnan luonteeseen kuuluu omistuksen eteenpäin myyminen uudelle sijoittajalle suurempaan hintaan 5–10 vuoden kuluessa ja että omistus jatkossa määräytyy täysin kaupallisesti.

Rakennusten nykytoimijat tarjoavat vaihtoehdoksi yleishyödylliseen toimintaan ja pitkäaikaiseen omistukseen perustuvan Lapinlahti 360 -suunnitelman.

Lapinlahti ja sen kulttuuriperintö kuuluu kaikille. Vastustamme puiston luonto- ja kulttuuriarvojen tuhoamista raskaalla lisärakentamisella ja kaupunkilaisille kuuluvan kansalliseen kulttuuriperintömme myyntiä voittoa tavoitteleville kiinteistörahastoille.

Teemu Lehto

hallituksen puheenjohtaja,

Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo

Kristian Wahlbeck

hallituksen puheenjohtaja,

Lapinlahden Lähde oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide