Varhaiskasvatukseen tarvitaan selkeät ohjeet koronavirustartuntojen rajoittamiseksi - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Varhaiskasvatukseen tarvitaan selkeät ohjeet koronavirustartuntojen rajoittamiseksi

Päiväkodit ovat paikkoja, joissa lasten infektiot leviävät helposti.

Julkaistu: 25.3. 2:00

Valtioneuvosto on linjannut yhteiskunnan avainryhmien lapsille pääsyn varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen tai vanhemmille, jotka kokevat tarvitsevansa varhaiskasvatusta lapselleen. Valtioneuvosto suositteli kuitenkin lasten kotona pitämistä. Lasten määrä päiväkodeissa onkin vähentynyt huomattavasti.

Päiväkodit ovat paikkoja, joissa lasten infektiot leviävät helposti. Nykyisen asetuksen mukaan lapsiryhmän koko saattaa olla jopa 20–39 lasta. Sivistysvaliokunta totesi valmiuslain yhteydessä, että päiväkotien lapsiryhmien suhdeluvun tulisi olla poikkeustilanteessa normaaliasetusta matalampi. Mitään ohjeistusta tähän ei ole kuitenkaan saatu.

Kuntien ohjeet päiväkoteihin vaihtelevat. Osassa ohjeistetaan, ettei lievässäkään flunssassa olevia lapsia saa tuoda päiväkotiin. Toisissa ohjeistetaan ottamaan vastaan myös ”lievässä flunssassa” olevat lapset. Tämä ohjeistus aiheuttaa huolta siksi, että nykytiedon mukaan pienet lapset ovat varsin vähäoireisia mutta levittävät silti koronavirusta. Altistaako tällainen ohjeistus herkästi tarttuvan viruksen rajoittamattomaan leviämiseen päiväkodeissa? Miten suojellaan sekä perusterveitä että riskiryhmiin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja muuta henkilöstöä koronavirustartunnalta?

Varhaiskasvatukseen tarvitaan pikaisesti selkeä ohjeistus viruksen leviämisen rajoittamiseksi ja henkilöstön suojaamiseksi jopa vakavalta virustartunnalta. Selkeät ohjeistukset voivat estää sen, ettemme joudu järeämpiin toimiin kuukausien kuluttua ja pahimmassa tapauksessa jopa sulkemaan päiväkodit.

On hyvä huomioida, että tilanne voi muuttua lähiviikkojen aikana päiväkodeissa. Vanhemmat saattavat joutua tuomaan lapsia päiväkoteihin runsaastikin etätyön ja pienten lasten kotihoidon haastavan yhtälön vuoksi, jolloin tartuntojen määrä saattaa kasvaa.

Käsillä olevan lyhyen poikkeustilanteen aikana yksikään varotoimi, joka suojaa vakavalta virustartunnalta ja tartunnan leviämiseltä, ei ole liikaa.

Anitta Pakanen

puheenjohtaja

Varhaiskasvatuksen opettajien liitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.