Lihavuus on riskitekijä koronapandemiassa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Lihavuus on riskitekijä koronapandemiassa

Julkaistu: 26.3. 2:00

Kehon massa määrittelee lähes 70 prosenttia hapen kulutuksesta. Lihavan ihmisen maatessa kyljellään keuhkojen alaosat painuvat kasaan ja hapettaminen tapahtuu keuhkojen yläosissa. Keuhkojen alaosien kautta kiertävä veri ei saa happea laisinkaan, ja sydämeen tulevan veren happipitoisuus voi vähentyä 95 prosentista jopa 70 prosenttiin.

On ymmärrettävää, että jos koronavirus tulehduttaa tällaiset keuhkot, veren happipitoisuus laskee tappavan alas, ja lopputulema on ruma.

70 vuotta täyttäneiden lisäksi huomattavan ylipainoisten nuorten ja keski-ikäisten pitäisi pysytellä karanteenissa mahdollisimman hyvin.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori, eläkkeellä, Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta