Suomeen palanneiden matkustajien ohjeistus Helsinki-Vantaalla oli puutteellista

Matkalaukkuja odotettiin normaaliin tapaan pienessä tungoksessa.

Helsingin Sanomat uutisoi (25.3.), että ulkomailta tulevat 200000 suomalaista yllätti viranomaiset. Vasta nyt on herätty heidän aiheuttamaansa tartuntavaaraan.

Viranomaisten ohjeistusten puutteet näkyivät niin olemattomissa ohjeistuksissa kuin lentoaseman puutteellisissa käytännöissäkin, kun itse saavuin Helsinki-Vantaan lentokentälle viime lauantaina 21. maaliskuuta.

Lentokoneesta kaikki matkustajat ohjattiin yhteen linja-autoon, jossa he istuivat ja seisoivat pakosta lähekkäin. Kun bussi saapui terminaaliin, ihmiset siirtyivät passintarkastusjonoon ilman turvavälejä. Lopuksi matkalaukkuja odotettiin normaaliin tapaan pienessä tungoksessa.

Laukkujen odottelun aikana kentällä tuli kerran kuulutus, jossa tiedotettiin, että ulkomailta saapuvien pitäisi olla kaksi viikkoa karanteenissa ja pyrkiä välttämään kontakteja. Laukut saatuaan ja tullin läpäistyään matkustajia palvelivat nähdäkseni normaaliin tapaan muun muassa ruokakauppa ja muut aulan palvelut. Tämän jälkeen kaikki varmastikin lähtivät koteihinsa eri puolille maata kuka milläkin kulkuvälineellä.

Kuten HS:n uutisessa asiantuntijatkin totesivat, Suomeen nyt saapuvat ihmiset tulevat usein juuri eri epidemia-alueilta, ja on todellinen riski, että heidän joukossaan on tartunnan saaneita.

Itse saavuin Suomeen kahden muun lentokentän kautta, ja niistä molemmissa toimenpiteet olivat aivan eri luokkaa. Lähes kaikki palvelut olivat kiinni, ihmisiä kehotettiin jatkuvasti pitämään etäisyyttä toisiinsa ja ainakin toiselta kentältä näytti olevan poistettu myös istumapaikat. Molemmilla lentokentillä myös henkilökunta oli suojautunut asianmukaisesti, toisin kuin Suomessa. Näihin kahteen muuhun lentokenttään verrattuna Helsinki-Vantaan lentoasema vaikutti toimivan paremminkin viruslinkona.

Hans Hämäläinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide