Uimahallit kannattaisi huoltaa nyt - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Uimahallit kannattaisi huoltaa nyt

Kuntouttava vesiliikunta voitaisiin aloittaa heti, kun se on taas mahdollista.

Julkaistu: 27.3. 2:00

Kunnat ovat sulkeneet uimahallinsa koronavirustilanteen vuoksi, ja hyvä niin.

Vesiliikunta on kuitenkin monille ihmisille, kuten vanhuksille ja liikuntarajoitteisille, usein ainoa mahdollinen toimintakykyä ylläpitävä liikunnan muoto. Ainakin Espoossa on ollut normaaliolosuhteissakin jatkuvasti pulaa uimahallitiloista, ja kesäisin tilanne käy lähes mahdottomaksi.

Uimahallien useita viikkoja kestävien kesäsulkujen aikana koko Espoon alueella on käytössä yksi neljän lyhyen radan uimahalli yhden maauimalan lisäksi. Tämä tarkoittaa viikkojen pakollista katkoa monen ihmisen vesiliikuntaharrastukseen, erityisesti niiden, jotka kärsivät tästä tauosta eniten eivätkä pysty matkustelemaan avoinna olevien tilojen perässä.

Nyt pakon sanelema liikuntatilojen sulku johtaa vääjäämättä näiden ihmisten toimintakyvyn heikkenemiseen sitä enemmän mitä kauemmin liikkumattomuus jatkuu. Tämä on pakko hyväksyä kokonaistilanteen vuoksi.

Voitaisiinko nyt poikkeusoloissa kuitenkin toimia niin, että kunnat pyrkisivät tekemään uimahalleissa vuosihuollot nyt? Jos näin tehtäisiin, halleja ei tarvitsisi sulkea kesällä, mikäli koronatilanne sallii hallien aukiolon. Kuntouttava vesiliikunta voitaisiin aloittaa heti, kun se on taas mahdollista.

Tämä lienee myös taloudellisesti kannattavaa, sillä usein nimenomaan heikentynyt liikuntakyky rajoittaa ikäihmisen kotona asumista.

Tämä olisi todellinen win-win-ratkaisu, sillä kotona pärjääminen on niin kunnalle kuin liikuntarajoitteisellekin mieluisin ratkaisu.

Marjo Rissanen

työterveyshuollon erikoislääkäri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat