Koronapandemia kuormittaa hoitajia myös psyykkisesti - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Koronapandemia kuormittaa hoitajia myös psyykkisesti

On tärkeää huolehtia terveydenhuollon alalla toimivien ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta jo varhaisessa vaiheessa.

Julkaistu: 28.3. 2:00, Päivitetty 28.3. 12:48

Koronavirus vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään. Tilanne asettaa erityisesti terveydenhuollon työntekijöiden stressin sietokyvyn ja jaksamisen äärirajoille. Ihmiset jotka testaavat mahdollisesti virukseen sairastuneita, ja ne, jotka työskentelevät sairastuneiden kanssa, ovat nyt erityisen vaativassa tehtävässä.

Psyykkistä kuormitusta ja työperäistä stressiä lisäävät kiire, työmäärä, mahdollinen hallinnan tunteen puuttuminen, pelko leimautumisesta sekä huoli omasta ja läheisten sairastumisen riskistä. Sars-epidemia opetti meille, että epidemian leviämisen ensi vaiheessa työskentelevät ammattilaiset kokevat psyykkistä kuormittumista muita useammin ja vakavammin.

Vaativaa terveydellistä uhkaa torjuttaessa on tärkeää, että muistamme huolehtia terveydenhuollon alalla toimivien ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta jo nyt akuutissa vaiheessa, samoin myös tilanteen pitkittyessä ja kun arki aikanaan normalisoituu.

Kriisitilanteessa työskentelevää ihmistä voidaan suojata. Suojaavia tekijöitä ovat muun muassa työn riittävä tauotus, mahdollisuus palautumiseen ja tunneyhteys toiseen ihmiseen esimerkiksi vertaistukena tai työnohjauksessa, jossa voidaan hyödyntää akuutteihin kriisi- interventioihin kehitettyjä purkumenetelmiä. Näiden ennalta ehkäisevien toimien tavoite on suojata terveydenhuollon toimijoita työuupumukselta ja vakavammilta mielenterveyden haasteilta, kuten työperäiseltä stressireaktiolta. Tällaisilla toimilla on saavutettu hyviä tuloksia.

Myös etäkoulutus työn psyykkisestä kuormituksesta toimii kriisitilanteessa itseluottamusta kohottavana tekijänä ja suojaa siten psyykkistä hyvinvointia edistäen näin työssä jaksamista. Lisäksi sosiaalinen tuki läheisiltä ja kollegoilta on tärkeää.

Terveydenhuollon työntekijöiden tukeminen on ensisijaisen tärkeää sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Hallitus on antanut tälle ajatukselle tukensa. Nyt tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä ja resursseja, jotta tavoite saadaan toteutettua.

Nina Lyytinen

erikoispsykologi, työ- ja organisaatiopsykologia

Atte Varis

kriisi- ja traumapsykoterapeutti, SPR:n psykologien valmiusryhmän johtaja

Helinä Häkkänen-Nyholm

psykologian dosentti, Helsingin yliopisto & EMDR-terapiakeskus Mementos

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat