Rahan jakaminen suoraan kansalaisille on tehoton laman torjuntakeino - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Rahan jakaminen suoraan kansalaisille on tehoton laman torjuntakeino

Kaikki eivät ole yhteiskunnan antaman lisätuen tarpeessa.

Julkaistu: 31.3. 2:00

Toimittaja Marko Junkkari kirjoitti (HS 29.3.) helikopterirahasta keinona torjua koronakriisin taloudellisia haittavaikutuksia. Yhdysvalloissa asian nosti esille presidentti Donald Trump.

Helikopterirahassa on kysymys keskuspankin suoraan kansalaisille jakamasta rahasta. Tällaista ei ole koskaan suoraan käytetty, mutta asiasta on käyty viime aikoina paljon keskustelua lamojen torjuntakeinona.

Helikopteriraha olisi kuitenkin hyvin tehoton väline koronakriisin aiheuttaman talouslaman torjumisessa. Kaikki eivät ole nimittäin yhteiskunnan antaman lisätuen tarpeessa. Esimerkkinä mainittakoon eläkeläiset, joihin itsekin kuulun. Hallituksen antamat rajoittavat määräykset eivät vaikuta eläkkeisiin. Myös monet yritykset voivat jatkaa lähes normaalia toimintaansa, esimerkiksi elintarvikkeiden tuotanto ja myynti jatkuvat kutakuinkin normaalisti.

Valtiovallan määräykset kuitenkin vaikuttavat suoraan monilla aloilla, esimerkiksi ravintola- ja kulttuurialoilla sekä pienissä yrityksissä. Nämä tahot ovat oikeutettuja saamaan korvauksen menetyksistään. Hallitus on vastuussa niistä. Esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa esillä ollut erityinen lomautusraha niille, jotka muutoin eivät olisi siihen oikeutettuja.

Lukuisia toimenpiteitä onkin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tekeillä. Periaatteena tulee olla, etteivät hallituksen määräykset aiheuta tarpeettomia konkursseja ja että valtiovallan määräyksistä taloudellisia menetyksiä kärsimään joutuvat saavat korvauksen. Voidaan kysyä, miten koordinoituja toimenpiteet nyt ovat. Tarvittaisiinko jonkinlainen koordinoiva tehoryhmä (task force) hallituksen avuksi? Tämä ryhmä seuraisi kokonaisuutta ja pyrkisi varmistamaan, että eri ministeriöiden suorittamat toimet ovat kattavia ja sopusoinnussa keskenään.

Yhdysvalloissa presidentti Trump käy vaalitaistelua, ja hänen puheensa on nähtävä tässä valossa.

Reino Hjerppe

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Viikon lopuksi|Mitä sinä tekisit, jos saisit tuhat euroa? Keskuspankeissa pohditaan nyt tällaistakin kysymystä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat