Epidemian laannuttua valmiusorganisaatioiden johtamista ja toimintakykyä on tarkasteltava kriittisesti - Mielipide | HS.fi

Epidemian laannuttua valmius­organisaatioiden johtamista ja toimintakykyä on tarkasteltava kriittisesti

Nykyiset toimintamallit ja -tavat eivät ole vastanneet siihen, kuinka uuden tyyppisiä kriisejä tulisi johtaa.

4.4.2020 2:00

Hallitus kertoi 1. huhtikuuta tiedotustilaisuudessa koronaviruskriisin johtamisen vahvistamisesta. Toimi oli oikea mutta tapahtui liian myöhään ja samalla kertoi vakavista puutteista kriisijohtamisen kyvykkyydessä.

Poikkeuksellisissa oloissa johtamisen merkitys korostuu. Jäykät ja rakenteelliset mekanismit ovat liian hitaita, koska kriiseille on luonteenomaista epävakaus ja äkillisyys. Pääministeri Sanna Marin (sd) teki oikein myöntäessään hallituksen virheet. Pääministeri selitti virheiden johtuvan pandemiaan liittyvistä epävarmuuksista. Erityisesti nopeasti laajentuvissa kriiseissä epävarmuus on kuitenkin keskeinen elementti. Se ei voi tulla yllätyksenä Suomen valtion keskeisimmässä roolissa olevalle instituutiolle. Toimintamallit ja -tavat eivät ole vastanneet siihen, kuinka uuden tyyppisiä kriisejä tulisi johtaa. Johtajuuden tyhjiötä täytti tasavallan presidentti arvojohtamisella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide