Voimme säilyttää työpaikat omilla valinnoillamme - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Voimme säilyttää työpaikat omilla valinnoillamme

Jos jokainen suomalainen käyttää kymmenen euroa lisää kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, pitää se kymmenentuhatta suomalaista töissä.

Julkaistu: 7.4. 2:00

Koronapandemia uhkaa paitsi terveyttämme myös perustoimeentuloamme, suomalaista työtä. Valtion laajat tukitoimet eivät pelasta kassavirran ehtymistä.

Yritysten tilanteet vaihtelevat, mutta kaikilla on vaikeaa. Elintarvikkeita ja välttämättömiä päivittäistavaroita ostetaan ja kotitaloudet käyttävät niihin näissä poikkeusoloissa jopa enemmän rahaa kuin aiemmin. Muut kuluttajatuoteryhmät ja erikoiskaupan tarvikkeet kärsivät todennäköisesti isoja kysynnän menetyksiä.

Oma huolestuttava lukunsa on palvelusektori. Yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa, mikä on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista. Palveluiden menekki on käytännössä pysähtynyt, kun rajoitukset ovat voimassa ja ihmiset pelkäävät oman terveytensä ja taloutensa puolesta. Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään.

Jos oma tilanne sallii, ostetaan edelleen suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita. Kun käymme kaupassa, ostetaan välttämättömien tarvikkeiden lisäksi lapsillemme se lelu, josta hän on haaveillut. Tehdään sitä remonttia, jota olemme suunnitelleet, nyt kun siihen on enemmän aikaa. Ostetaan lahjakortti palveluun, jota voimme käyttää myöhemmin, kun tilanne rauhoittuu.

Yrityksinä teemme vastuullisuusteon pitämällä henkilöstöstämme huolta. Ei panna kaikkia rahahanoja kiinni vaikeassakaan tilanteessa, sillä se kertaantuu ympärillemme ja osuu myös meihin itseemme, kun rahankierto pysähtyy.

Julkisen sektorin ostajia kehotan jatkamaan hankintoja ja mahdollisuuksien mukaan myös aikaistamaan niitä. Nyt jos koskaan pitää käyttää hankintalain sallimia keinoja ostaa oman alueen yrityksiltä ja paikallista tuotantoa, joka työllistää.

Jos jokainen suomalainen käyttää kymmenen euroa lisää kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, se pitää kymmenentuhatta suomalaista töissä. Pienellä valinnalla on valtava merkitys. Tämä on todellinen vastuullisuusteko jokaiselta, jolla on siihen mahdollisuus.

Tero Lausala

toimitusjohtaja, Suomalaisen työn liitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat