Ruokaturva on monen tekijän summa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ruokaturva on monen tekijän summa

Erityisen välttämätöntä on, että ruokaketjua tukeva logistinen järjestelmä ja infrastruktuuri ovat kestävällä pohjalla.

Julkaistu: 11.4. 2:00

Huoli ruokaturvasta on noussut koronaviruskriisin myötä uudestaan puheenaiheeksi jopa kehittyneissä, teollistuneissa maissa, kuten Suomessa. Kotimaisen tuotannon ja kulutuksen suhteeseen perustuvat luvut kansallisesta ruokaomavaraisuudesta osoittavat, että Suomen maatalous kykenee vastaamaan kotimaisten kuluttajien tarpeisiin hyvin. Viljaa, maitoa ja lihaa tuotetaan meillä lähes kulutusta vastaavasti.

Kotimainen maataloustuotanto ja jalostus ovatkin hyvin tärkeitä alan osaamisen ja resurssien säilyttämisessä. Tuotannon väheneminen tiettyä ”kriittistä massaa” pienemmäksi saattaisi johtaa alan infrastruktuurin ja tuotantokapasiteetin elinkelpoisuuden katoamiseen.

Omavaraisuusaste ei ole kuitenkaan hyvä ruokaturvan mittari, vaan se heijastelee pikemminkin Suomen maatalouden yleistä kilpailukykyä kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.

Maataloutemme on erittäin riippuvainen tuontipanoksista, kuten lannoitteista, torjunta-aineista, polttoaineista, työkoneista ja ulkomaisesta kausityövoimasta.

Ruokaturvassa on kyse muustakin kuin maataloudesta. Erityisen välttämätöntä on, että ruokaketjua tukeva logistinen järjestelmä ja infrastruktuuri ovat kestävällä pohjalla.

Mataliin varastomääriin ja viime hetkessä täydennettävään varastointiin perustuva logistinen järjestelmä on altis esimerkiksi toimitus- ja tietoteknisten järjestelmien ongelmista tai energia- ja polttoainetarjonnan katkoksista johtuville häiriöille.

Energia- ja öljyriippuvaisessa talousjärjestelmässä ruokaturva on vahvasti sidoksissa energiansaannin turvaamiseen. Polttoaineen tai energianjakelun täydellinen katkos lamauttaisi nykyisen järjestelmän.

Elintarvikehuollon haavoittuvuudet, riskit ja uhat ovat siten yhä enemmän yleisiä ja yhtäläisiä muiden tuotanto- ja palveluketjujen kanssa.

Niinpä ne toimet, joita tehdään esimerkiksi energian huoltovarmuuden sekä sähköisen että liikenneinfrastruktuurin varmistamiseksi edesauttavat myös elintarvikeketjun selviytymiskykyä.

Jyrki Niemi

maatalouspolitiikan tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus (Luke)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?