Lapsen lailla tai muiden kanssa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Lapsen lailla tai muiden kanssa

Lukuelämyksiä on nyt, oudosti lisääntyneen vapaa-ajan takia, entistä helpompi saavuttaa.

Julkaistu: 19.4. 2:00

Kömmin tähän tietokoneelle 1530-luvun Englannista.

Kiitos pääsiäispyhien ja sen, että koronavirus on tyhjentänyt muutkin kevätillat, olen viettänyt siellä viime viikot. Olen lukenut brittikirjailija Hilary Mantelin romaanitrilogiaa, joka kertoo kuningas Henrik VIII:n hovista ja etenkin hänen neuvonantajastaan Thomas Cromwellista.

Uskokaa, kun sanon: 2 100 sivua vie matkalle toiseen maailmaan.

Vaikka luen kirjoja työkseni, juuri kokemaani tunnetta tavoitan harvoin. Muistan sen lapsuudesta ja muutaman kerran aikuisuudestakin: saada upota kirjaan tai kirjasarjaan, joka jatkuu ja jatkuu.

Lapsena vieressä oli Viidakkotohtoreita, Tarzaneita, Runotyttöjä, Kaari Utriota tai Tolkienia sekä niitä pieniä pastillirasioita, joita sai markalla viisi.

Viime vuosilta muistan loman Puolan maaseudulla, kun tekemistä oli odotettua vähemmän. Onneksi mukana oli A. S. Byattin 900-sivuinen Lasten kirja.

Kun lukumaraton päättyy, on aina hankalaa palata arkeen. Samalla on virkistynyt, vähän eri ihminenkin.

Näitä elämyksiä on nyt, oudosti lisääntyneen vapaa-ajan takia, entistä helpompi saavuttaa. Kaikki eivät kuitenkaan halua lukea upoten. Heiltä kysyn: oletteko kokeilleet ääneen lukemista?

Siihenkään ei tavallisessa arjessa tunnu olevan aikaa. Nyt on.

Kuulija tietysti tarvitaan – itse luen koronakumppanille eli 27-vuotiaalle pojalleni israelilaisten Ari Folmanin ja David Polonskyn sarjakuvaromaania Anne Frankin päiväkirja.

Sekin on kokonaisvaltainen tapahtuma: luen, tulkitsemme kuvia, keskustelemme toisesta maailmansodasta ja juutalaisvainoista.

Yhteistä kaikille lukukokemuksille on se, että ne vievät muualle. Toisiin paikkoihin, erilaisten ihmisten ajatuksiin ja tunteisiin. Siksi yksin lukeminen ei ole eristäytymistä vaan aina yhteydenpitoa koko muuhun ihmiskuntaan.

Mutta entä jos haluaa todellista kontaktia toisiin? Keskustelua, kysymyksiä, väittelyä, naurua yhdessä?

Silloin vastaus on lukupiiri eli joukko ihmisiä saman kirjan äärellä.

Poikkeusajan piirejä löytyy verkosta esimerkiksi kirjastojen sivuilta (Helmet-kirjastoissa ne on listattu Etätapahtumat-kalenteriin), ja yhden polkaisi käyntiin HS-kulttuuritoimituskin. Sinne pääsee osoitteessa www.hs.fi/lukupiirikirjat.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat