En lopeta lentämistä ennen kuin on pakko - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

En lopeta lentämistä ennen kuin on pakko

Himomatkaajana minusta tuntuu oudolta, että lähitulevaisuudessa ei ole odottamassa yhtäkään reissua.

Julkaistu: 24.4. 2:00, Päivitetty 24.4. 6:42

Jos kaikki olisi mennyt niin kuin piti, olisin ollut viime viikon­loppuna Sloveniassa ensimmäistä kertaa elämässäni. Kesällä olisin halunnut käydä Venäjällä, ja syksyllä haaveilin lähteväni Sri Lankaan opettelemaan surffausta.

Koronaviruksen takia suunnitelmat ovat peruuntuneet. Himo­matkaajana minusta tuntuu oudolta, että lähi­tulevaisuudessa ei odota yhtäkään reissua.

Vaikka lennän paljon, olen ristiriitaisesti myös hyvin ilmastotietoinen. Syön kasvisruokaa, kierrätän, tuen ympäristöjärjestöjä ja vältän autoilua. Lentämistä en vain ole pystynyt lopettamaan ennen kuin siihen pakotettiin koronavirusrajoitusten takia.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lentoliikenteen päästöjen osuus ilma­kehän lämpiämisessä on kansainvälisesti noin neljä prosenttia. Lentäminen kasvattaa yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Ennen koronaviruspandemiaa lentomatkustajien määrän odotettiin kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana.

Ilmastonmuutoksen on kuitenkin huomattu vaikuttavan kuluttajien valintoihin. Esimerkiksi Ruotsissa lentomatkustajien määrä väheni viime vuonna neljä prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Yhdeksi syyksi epäiltiin lentoveron ja suhdannekehityksen ohella lentohäpeää ja ilmastoahdistusta.

Sveitsiläisen UBS-pankin viime kesänä tekemässä kyselyssä yksi viidestä vastaajasta kertoi vähentäneensä lentämistä ilmastohuolien vuoksi. Kyselyyn vastasi 6 000 ihmistä Yhdysvalloista, Ranskasta, Britanniasta ja Saksasta.

Pankki arveli, että matkustajamäärien odotetusta kasvusta saatetaan jäädä roimasti, mikäli trendi jatkuu. Ennuste tehtiin ennen kuin koronavirus oli alkanut levitä edes Kiinassa.

Olen pystynyt lentämään huoletta ilmastokeskustelun aikana, vaikka lopetin lihansyönnin ilmastosyistä jo vuosia sitten. Välillä omatunto kolkuttaa lentoja varatessa, mutta koneen renkaiden irrotessa kiitoradasta syyllisyyden tunne on tiessään.

Nyt kun minun on ollut pakko luopua lentämisestä, on ollut ilo huomata, ettei henkilökohtaista maailmanloppua tullutkaan. Pystyn elämään ilman lentämistä.

Toisaalta, kun lento­liikenne joskus tulevaisuudessa palautuu normaaliksi, olen varmasti ensimmäisten joukossa varaamassa lentoja.

Lopetan vapaa-ajan lentomatkailun vasta silloin, kun siihen ohjataan. Niin kuin nyt.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?