Osalle lapsista koulupudokkuus on nyt todellinen riski - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Osalle lapsista koulupudokkuus on nyt todellinen riski

Koulujen kiinni pitämiseen ei tässä epidemian vaiheessa ole pakottavia perusteita.

Julkaistu: 26.4. 2:00

Koronaepidemian rajoittamiseen tähtäävät toimet aloitettiin Suomessa melko varhaisessa epidemian vaiheessa. Tietoa oli vähän, joten rajoitustoimet toteutettiin laajoina. Epidemian aikana tietoa on kertynyt; oleellisena seikkana se, että lapset eivät näytä kuuluvan riskiryhmään sairastumisen osalta eivätkä ole merkittäviä viruksen levittäjiä.

Koulujen sulkemisella on ollut vaikutuksia lasten elämään, ja pakon edessä käyttöön otettu etäopetus saattaa jatkossa olla joillekin lapsille ainakin ajoittain hyvä vaihtoehto. Kaikille se ei kuitenkaan sovi. Kaikilla koululaisilla ei ole – eikä kehityksellisesti ole odotettavissakaan että olisi – riittäviä toiminnanohjauksen ja itsenäisen työskentelyn kykyjä, jotta etäopiskelu sujuisi hyvin.

Koulupudokkuus on tässä tilanteessa todellinen riski osalle lapsista. Sosiaalinen eristäminen vaarantaa lapsen kehitystä ja mielenterveyttä etenkin silloin, kun kotona ei ole kannustavia, turvallisia aikuisia. Kaltoinkohtelua ja väkivaltaa kotonaan kohtaaville lapsille eristäminen voi olla kohtalokasta. Epidemian aiheuttama henkinen ja taloudellinen kuormitus lisää riskiä kehitykselle haitallisten vuorovaikutuskuvioiden syntymiselle perheissä.

Lasten oikeuksien sopimuksen mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen hallintoelinten toimissa edellytetään sovellettavan lapsen edun periaatetta järjestelmällisesti, kun ne harkitsevat, miten niiden päätökset ja toimet vaikuttavat tai tulevat vaikuttamaan lasten oikeuksiin ja hyvinvointiin. Lasten oikeuksien sopimus takaa lapsille oikeuden erityiseen suojeluun ja myös opetukseen.

Se, että lapset on eristetty kotiin, loukkaa lapsen oikeuksia sekä suojelun että opetukseen osallistumisen osalta etenkin niissä perheissä, joissa on lastensuojelullisia riskejä ja kyvyttömyyttä tukea lapsen oppimista ja kehitystä. Koulujen kiinni pitämiseen ei tässä epidemian vaiheessa ole pakottavia perusteita.

Merja Oksanen

lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lasten oikeuspsykologian yksikkö

Leena Repokari

lastenpsykiatrian erikoislääkäri, linjajohtaja, Hus Lasten ja nuorten sairaudet, Lastenpsykiatria

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?