Kaupungin johdon tulisi luottaa kansanliikkeen kykyyn visioida Lapinlahden sairaalan tulevaisuutta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kaupungin johdon tulisi luottaa kansanliikkeen kykyyn visioida Lapinlahden sairaalan tulevaisuutta

Helsinkiläisten vuosikymmeniä jatkunutta aitoa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ei voida sivuuttaa.

Julkaistu: 3.5. 2:00

Pro Lapinlahti -kansanliike syntyi 34 vuotta sitten suojelemaan ihmisille merkitystä luonutta sairaala- ja luontoympäristöä. Vuonna 1988 yhdessä käyttäjien, asiantuntijoiden ja kaupunkilaisten kanssa luotiin visio kaupunkitilasta, joka liittää luonnon ja arkkitehtuurisen kauneuden osaksi arkipäivän hyvinvointia. Lapinlahti on ollut kestävää kehitystä jo ennen tämän käsitteen syntymistä.

Kaupungin aikeita myydä ainutlaatuinen kulttuuriperintö on jouduttu vastustamaan jatkuvasti. Satojen ihmisten muodostama muuri toukokuussa 2000 ulottui koko rakennuksen ympäri kahteen kertaan. Pro Lapinlahti oli saanut 1800-luvun rakennuksille lopullisen suojelupäätöksen vuonna 1994, ja puisto suojeltiin asemakaavalla vuonna 2012.

Lapinlahtea ollaan jälleen myymässä, nyt kansainvälisen sijoitusyhtiön idean pohjalta. On totta, että Lapinlahti tarvitsee mittavan peruskorjauksen vuoksi kestävällä pohjalla olevan rahoitussuunnitelman. Tässäkään tilanteessa helsinkiläisten vuosikymmeniä jatkunutta aitoa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ei voida sivuuttaa.

Kaupungin ylimmän johdon tulisi luottaa siihen, että kansanliike kykenee visioimaan tulevaisuutta jatkossakin. Digihankkeita on jo suunniteltu, ja ainutlaatuinen kohde historiallisine rakennuksineen kannustaa innovatiivisuuteen, yhdistämään erilaisia asioita hyvän tulevaisuuden turvaamiseksi. Kansainvälisestikin merkittävä kestävän kehityksen keidas, jossa ihminen, sosiaalinen historia, ympäristö ja talous huomioidaan tasavertaisesti, voi syntyä vain avoimessa dialogissa.

Marja Hannula

Matti Ponteva

Kaisa Välttilä

Pro Lapinlahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?