Epidemiologiset mallit tulisi julkistaa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Epidemiologiset mallit tulisi julkistaa

Vaihtoehtoisten mallinnusten keskinäinen vertailu on mahdollista vain, jos kilpailevien mallien oletukset ovat läpinäkyviä.

Julkaistu: 3.5. 2:00

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat jakaneet tietoa epidemian etenemiseen liittyvistä mallinnuksista kitsaasti (HS 30.4.).

Hallituksen koronaviruspolitiikan tukena käytetyt mallit on tehtävä julkisiksi, jotta niiden oletukset voidaan altistaa kritiikille. Mallinnukset tulisi julkistaa avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva malli luo yhteisen perustan yhteiskunnalliselle keskustelulle. Tällöin on esimerkiksi helpompi erotella, missä määrin kilpailevat toimenpidesuositukset perustuvat erilaisiin tavoitteisiin ja missä määrin niiden taustalla on erilaiset uskomukset epidemian etenemisestä.

Päätöksenteon tukena käytettävät matemaattiset mallit eivät ole milloinkaan poliittisesti neutraaleja. Esimerkiksi epidemiologisessa mallintamisessa joudutaan ottamaan kantaa rajoitustoimien vaikutukseen. Vaikutuksista saatava tutkimustieto on kuitenkin parhaimmillaankin epävarmaa. Se, miten epävarmuus huomioidaan politiikkasimulaatioissa, on pohjimmiltaan poliittinen päätös.

Avoimen lähdekoodin periaatteella julkaistut mallit loisivat myös perustan täydentävälle tutkimustyölle, joka voisi laajentaa ymmärrystämme epidemian kulusta ja vaikutuksista. Vaihtoehtoisten mallinnusten keskinäinen vertailu on kuitenkin mahdollista vain, jos kilpailevien mallien oletukset ovat läpinäkyviä.

Sosiaalisen median aikakaudella poliittista päätöksentekoa tukevaa mallintamista ei ole mielekästä tehdä suljettujen ovien takana. Toivon, että hallitus käyttää tilaisuuden päivittää mallipohjaisen poliittisen päätöksenteon 2020-luvulle sopivaksi.

Jukka Luoma

strategisen johtamisen apulaisprofessori, Aalto-yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

HS-analyysi|Suomalaisten oikeuksia on rajoitettu korona­kriisin aikana harvinaisen rajusti, ja samalla tietoa pimitetään lain raja­mailla liikkuvalla tavalla

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?