Synnyttäjä, sinua ei jätetä yksin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Synnyttäjä, sinua ei jätetä yksin

Kumppani tai muu tukihenkilö voi olla läsnä koko synnytysprosessin ajan. Synnyttäneiden osastolle kumppani ei pääse, mutta siellä kätilö ja lastenhoitajat ovat äitejä varten.

Julkaistu: 10.5. 2:00

Koronaviruksen takia synnytyssairaalat ovat tehneet paljon rajoituksia synnyttäjän tukihenkilöiden kohdalla. Vain yksi henkilö saa olla mukana synnytyksen aikana eikä synnytyksen käynnistyksessä yhtäkään. Synnytyksen jälkeen tukihenkilön on poistuttava kotiin. Lisäksi kokoontumisrajoituksen vuoksi neuvolat ovat laittaneet synnytysvalmennukset tauolle.

Moni synnyttäjä on kokenut nämä poikkeustilan muutokset ahdistavina. He pelkäävät jäävänsä yksin. Pelon ja ahdistuksen tunteet taas ovat huonoja kumppaneita synnytyksessä.

Haluamme korjata muutamia väärinkäsityksiä ja antaa vinkkejä tulevaan synnytykseen.

Synnytys käynnistyy useimmiten itsestään, ja tukihenkilö on tervetullut synnytyshuoneeseen samalla hetkellä kuin synnyttäjäkin sinne siirtyy. Toisinaan ensimmäinen käynti synnytysosastolla johtaa vielä kotiutumiseen, ja sen arvioinnin aikana tukihenkilö voi odotella sairaalan lähistöllä. Naistenklinikalla vain noin joka viides synnytys käynnistetään. Synnyttäjää ei jätetä silloinkaan yksin. Kätilöllä on aikaa keskusteluun ja läsnäoloon.

Itse synnytysprosessi on useamman tunnin tapahtuma. Synnytys ei tarkoita vain vauvan syntymähetkeä vaan koko matkaa siitä hetkestä, kun kohdunsuu alkaa avautua siihen hetkeen, kun äiti ja lapsi siirtyvät pois synnytysosastolta. Tämän kaiken ajan kumppani tai muu tukihenkilö on synnyttäjän tukena ja apuna. Vaikka kumppani ei pääse synnyttäneiden osastolle, äiti ja lapsi eivät jää osastolla yksin. Kätilöt ja lastenhoitajat ovat äitejä varten ja auttavat heitä mielellään kaikissa asioissa.

Synnyttäneiden osastot pyrkivät kotiuttamaan äidit ja vauvat mahdollisimman nopeasti. Se on perheiden etu. Perheenjäsenet pääsevät oman kodin turvaan ja henkilökunta pitää heihin yhteyttä niin kauan kuin on tarvetta.

Lopuksi vinkkejä tulevaan synnytykseen. Pysy rauhallisena ja etsi myönteisiä tarinoita synnytyksistä. Liiku, venyttele, ulkoile paljon ja nuku aina kun voit. Kuvittele synnytys mielessäsi. Synnytyksessä kohtu tekee suurimman työn; se avaa itsensä ja työntää lapsen tähän maailmaan. Tähän voit valmistautua opettelemalla levollista hengitystä ja tutustumalla matalaan ääneen. Rentoudu usein sellaisissa lepoasennoissa, joissa lantio pääsee liikkumaan vapaasti.

Keskustele synnytystoiveistasi ja tee niistä lista kätilöä varten. Ota puheeksi synnytyksessä pelottavat asiat. Sinä pärjäät.

Malla Rautaparta

fysioterapeutti, Helsinki

Anu Suomalainen

kätilö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat