Huhtikuun lopulla julkistettiin valtava globaali tragedia, joka hautautui koronavirusuutisten alle - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Huhtikuun lopulla julkistettiin valtava globaali tragedia, joka hautautui koronavirusuutisten alle

Nälkärajalla elävien maapallon ihmisten määrä noussee tänä vuonna noin 50 miljoonalla ihmisellä – historiallinen käänne on surkea uutinen koko ihmiskunnalle.

Julkaistu: 16.5. 2:00, Päivitetty 16.5. 6:46

Valtavan kokoluokan uutinen tärähti julkisuus­markkinoille huhtikuun loppupuolella. Silti en ole nähnyt siitä montakaan uutisjuttua. Eikä se ihme ole.

Jättiläismäisiä uutisia on hautautunut tänä keväänä syvälle pandemian alle kuin vuorikiipeilijöitä lumivyöryyn.

Maailmanpankki kertoi huhtikuussa, että maailman rutiköyhien määrän ennustetaan kasvavan ensimmäisen kerran 22 vuoteen – kiitos koronaviruksen.

Siis rutiköyhien. Nälkärajaihmisten. Se laskettakoon veret seisauttavaksi tappioksi koko ihmiskunnalle.

Nimittäin vuonna 2015 YK-maat sopivat yhdessä, että äärimmäinen köyhyys kitketään maapallolta vuoteen 2030 mennessä. Käyrät menivätkin 22 vuotta alaspäin – rutiköyhien määrä väheni.

Nyt trendi kääntyi. Pitkä putki on ohi, kuten entisellä alkoholistilla.

Maailmanpankki määrittelee kaikkein köyhimmiksi ihmiset, jotka elävät alle 1,90 dollarilla (1,75 eurolla) vuorokaudessa. Heidän määränsä ennustetaan kasvavan tänä vuonna 49 miljoonalla ihmisellä, yli Espanjan asukasluvun.

Nälkärajaihmisiä on tämän vuoden lopulla ennustetusti noin 665 miljoonaa.

Edellisen kerran maailman rutiköyhimpien määrä kasvoi Aasian vuoden 1998 talouskriisin aikana. Maanosa nousi kanveesista, ja sen jälkeen syvintä köyhyyttä on kitketty juuri Aasiassa.

Nälkärajalla elävien ihmisten määrän uusi nousu on karmea uutinen. Siitä avautuu vitsausten suma kuin Pandoran lippaasta: aseellisia konflikteja, lasten koulunkäynnin vähentymistä, lapsiavioliittojen lisääntymistä, keskimääräisen eliniän laskua, naisten aseman heikentymistä ja ihmisoikeusloukkauksia.

Eikä tässä vielä kaikki. Laitetaanpa kaupan päälle pakettiin koko kurjuus.

Jos köyhyyden mittariksi otetaan ihmiset, jotka elävät alle 5,5 dollarilla (5 euroa) päivässä, heitä on pian lähes neljä miljardia. Joka toinen ihminen.

On hyviä syitä ottaa tosissaan kuuluisan historiantutkijan Yuval Noah Hararin varoitus HS:n haastattelussa 11. huhtikuuta. Siitäkin huolimatta, että ehdotus oli poliittisesti juuri nyt epärealistinen.

Harari ehdotti globaalia taloussuunnitelmaa, jolla estettäisiin köyhimpien valtioiden täysimittainen kaaos. Nimittäin romahdus olisi myös sinun ja minun – länsimaalaisten – tappio.

”Se epävakauttaisi kaiken”, Harari sanoi. ”Se aiheuttaisi väkivaltaa ja siirtolaisaaltoja ja horjuttaisi maailmankaupan järjestelmää.”

Kirjoittaja on HS:n featuretoimituksen toimittaja.

HS-haastattelu|Maailmankuulu historioitsija Yuval Noah Harari soitti HS:n toimittajalle ja kertoi, kuinka Suomi ja ihmiskunta selviytyvät pandemiasta ja kuinka maailma muuttuu

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?