Tienvarret tulisi niittää vasta kukinnan jälkeen - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Tienvarret tulisi niittää vasta kukinnan jälkeen

Tienpitäjien ohella maanviljelijöiden ja omakotiasujien tulisi harkita pihanurmikoiden ja peltoteiden piennarten niitosta pidättymistä luonnonkasvien kukinta-aikana.

Julkaistu: 21.5. 2:00

Sirkka Ahonen (HS Mielipide 10.5.) kiinnitti huomiota tärkeään asiaan eli pölyttäjien elinmahdollisuuksien parantamiseen tienvarsien niittoa vähentämällä. Pölyttäjäthän ovat välttämättömiä suurelle osalle elintarviketuotantoa.

Suomessa on yleisiä teitä noin 50 000 kilometriä. Jos tien kummallakin puolella on kolme metriä piennarta, muodostuu tienvarsien kokonaisalaksi 30 000 hehtaaria. Kun valtateillä pientareet ovat paljon leveämmät ja kun yksityistiet otetaan huomioon, kasvaa pinta-ala vielä merkittävästi.

Pientareiden kasvit eivät kuitenkaan pääse kukkaan, koska ne varsinkin valtateiden varsilla niitetään ensimmäisen kerran jo aikaisin kesäkuussa ja myöhemmin uudelleen. Tieviranomaiset puolustavat niittoja liikenneturvallisuudella. Jos tällä tarkoitetaan tielle pyrkivien eläinten havaitsemista, selitys ontuu pahasti. Hirvet ja peurat, joista on vaaraa liikenteelle, ovat niin suuria, että ne näkyvät helposti puolimetrisenkin kasvuston seasta.

Tienvarsien niitto pitäisikin tehdä vasta kukinnan jälkeen. Usein riittäisi yksi niitto kasvukauden päätyttyä risukoiden kasvamisen estämiseksi. Tämä voitaisiin ainakin pienemmillä teillä tehdä vasta syksyllä kasvien siemennettyä.

Niittämisestä syntyy kustannuksia. Varat pitäisi pikemminkin käyttää monin paikoin surkeiden tienpintojen parantamiseen. Fossiilisella polttoaineella käyvät niittotraktorit puhaltavat pakokaasuissaan hiilidioksidia ilmaan. Sen sijaan kasvit ovat sitä parempia hiilinieluja, mitä isompia ne ovat.

Tienpitäjien ohella myös maanviljelijöiden ja omakotiasujien tulisi harkita pihanurmikoiden ja peltoteiden piennarten niitosta pidättymistä luonnonkasvien kukinta-aikana. Teillä liikkuville kukkivat kentät ovat miellyttävä visuaalinen kokemus päinvastoin kuin lähes mullokselle parturoidut tienpenkat.

Risto Ihamuotila

Nuuksio, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Tienvarret kukkikoot kimalaisten iloksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?