”Esihenkilö” on nimikkeenä älyllisesti laiska ratkaisu - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

”Esihenkilö” on nimikkeenä älyllisesti laiska ratkaisu

Esimiesten roolissa on tätä nykyä enemmän kirkastamisen kuin hämärtämisen tarvetta.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Helsingin kaupunki suunnittelee virka-, työ- ja tehtävänimikkeidensä uudistamista sukupuolineutraaleiksi (HS Kaupunki 20.5.). Kotimaisten kielten keskus lienee siinä korvaamaton yhteistyökumppani, mutta hankkeessa tarvittaisiin myös organisaatioiden, työelämän, tutkintoihin tähtäävän koulutuksen ja sukupuolten tasa-arvon asiantuntijoita.

Kehittämistyön pitäisi luonnollisesti koskea samalla koko suomalaista työelämää, jossa kyseiset nimikkeet ovat yhtäällä auttamattoman konservatiivisia mutta toisaalla rönsyilleet kymmenen viime vuoden aikana huolestuttavasti. Tilanne nakertaa jo työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toisella kulmalla – ja sivumennen sanoen usein myös ymmärrettävää ja tehokasta viestintää. Lisäksi on otettava huomioon, että kaikkien, esimerkiksi laillistettujen ammattinimikkeiden muuttaminen ei edes kuulu työnantajien oikeuksiin.

Helsingin kaupungin sisäisessä työkielessä jo käyttöön otettu nimike ”esihenkilö” on mielestäni aivan liian helppo ja älyllisesti laiska ratkaisu – eikä edes kovin osuva. Emme tulevaisuudenkaan työelämässä ja organisaatioissa kaipaa eri työtehtäviin ja -rooleihin vain ”henkilöitä”, joita kaikki työntekijät hyötyeläimiä lukuun ottamatta jo itsessään ovat.

Esimiesten roolissa on tätä nykyä enemmän kirkastamisen kuin hämärtämisen tarvetta, ja siksi olisi tärkeää pohtia sukupuolineutraaliuden rinnalla kaikkia muitakin nimikkeeseen liittyviä merkityksiä. Esimiehen tulisi olla yksikkönsä (ryhmän, osaston tai muun toimintayksikön) ”päällikkö”, sekä sananmukaisesti että valtaoikeuksiltaan. Oletettavasti muitakin hyviä vaihtoehtoja on olemassa tai ainakin keksittävissä.

Anne Nikula

valtiotieteiden maisteri, organisaatio- ja yhteisöviestinnän asiantuntija, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Yhdenvertaisuus|Helsinki aikoo muuttaa palomiehen tittelin – Ammattinimikkeitä odottaa mylläys

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat