Valkoposkihanhet tekevät pelloilla totaalista tuhoa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Valkoposkihanhet tekevät pelloilla totaalista tuhoa

Suojametsästys on ainoa tehokas keino saada valkoposkihanhet karkotettua.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Valkoposkihanhien muuttoreitti Itä-Suomen yli Kuolan niemimaalle aiheuttaa viljelijöille miljoonavahingot. Kymmentuhatpäiset parvet syövät pelloilta kaiken vihreän ja kaivavat maasta vastakylvetyt siemenet, herneet, härkäpavut ja sipulitkin. Tuho Keski-Karjalassa ja Joensuun ympäristössä on totaalinen. Viljelijöiden työ, tuotantopanokset ja sato muuttuvat valkoposkihanhien ulosteiksi.

Tappiot horjuttavat pahasti tilojen taloutta. Tänä keväänä vahingot ovat merkittävästi suuremmat kuin edellisenä keväänä.

Vahinkoja korvataan viljelijöille luonnonsuojelulain nojalla suojeltujen lajien aiheuttamista vahingoista säädettyjen ohjeiden mukaisesti. Korvaus perustuu satotappioon, mutta on riittämätön – turhaa työtä, laatutappiota ja tuotosvaikutusta ei korvata. Tulevana talvena rehupula on käsillä.

Ongelmaan on saatava ratkaisu. Järkevintä olisi aloittaa hanhien suojametsästys ja korvata täysimääräisesti hanhien aiheuttamat vahingot viljelijöille. Suojametsästys on ainoa tehokas keino saada valkoposkihanhet karkotettua.

Asko Miettinen

maanviljelijä, Joensuu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat