Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan resurssit on kohdennettava koulupudokkaiden tukemiseen - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan resurssit on kohdennettava koulupudokkaiden tukemiseen

Toivon, että opetusministerimme harkinta ja päätökset eivät perustu mahdollisiin vaalilupauksiin vaan tosiasioiden tunnustamiseen.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Pidän käsittämättömänä opetusministeri Li Anderssonin (vas) halukkuutta pitää kiinni oppivelvollisuuden pidentämisestä ja siitä seuraavasta maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta. Niin julkinen kuin yksityinenkin talous joutuu jo nyt priorisoimaan rahankäyttönsä.

Kunnan opetustoimessa työurani tehneenä en voi uskoa kuntien – varsinkaan pienten – selviytyvän taloudellisesta taakasta, joka niille koulutuksen järjestäjinä toisen asteen maksuttomuudesta seuraisi. Onko valtion kassassa rahaa, kun taloudellinen tilanne heikkenee?

Kaikille maksuttoman toisen asteen sijaan resurssit kannattaisi kohdistaa potentiaalisten koulupudokkaiden tukemiseen jo varhaisessa vaiheessa kuten joukko kasvatustieteilijöitä on tämänkin lehden palstoilla esittänyt.

Suurin osa koululaisista selviytyy niin perusopetuksesta kuin toisen asteen koulutuksestakin toivotussa ajassa ja niiden resurssien turvin, jotka kouluilla ja kodeilla on käytettävissään. Tai on ollut tähän asti.

On oletettavaa, että niin pedagogisen, sosiaalisen kuin taloudellisenkin tuen tarve lisääntyy. Liikenevät eurot tulee sijoittaa tällaista tukea tarvitsevien oppilaiden ja opiskelijoiden opintopolun turvaamiseen. Kohdistetusti tukea tarvitseville, ei perusteettomasti kaikille.

Toivon, että opetusministerimme harkinta ja päätökset eivät perustu mahdollisiin vaalilupauksiin vaan tosiasioiden tunnustamiseen, erityisesti tänä vaikeana aikana. Vapunpäivänä julkituotu ajatus ”vappusatasesta” ei tosin anna viitteitä tällaisesta.

Heljä Nummela

eläkeläisrehtori, Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat