Ammattinimikkeitä pohdittiin Suomessa jo vuonna 1919 - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ammattinimikkeitä pohdittiin Suomessa jo vuonna 1919

Joidenkin kansanedustajien mukaan presidentti-sana olisi pitänyt olla muodossa ”valtakunnan esimies”.

Julkaistu: 24.5. 2:00

Helsingin Sanomat kertoi (20.5.), että Helsinki haluaa poistaa mies-päätteen ammattinimikkeistä.

Toisin oli vuonna 1919, kun eduskunnassa mietittiin presidentti-nimen muuttamista valtakunnan esimieheksi tai tasavalta-nimitystä kansanvaltioksi.

Vuonna 1917 itsenäistyneessä maassamme ja sen eduskunnassa mietittiin uuteen hallintoon liittyvien sanojen ja käsitteiden käyttöönottoa. Näistä esimerkkinä oli muun muassa tasavalta-sana, jonka tilalle jotkut kansanedustajat ehdottivat kansanvaltiota. Joidenkin edustajien mukaan myös presidentti-sana olisi pitänyt olla muodossa ”valtakunnan esimies”.

Perusteluja näiden sanojen uusille muodoille haettiin latinan kielen sanasta ”res publica”, joka siis tarkoitti tasavaltaa. Tasavalta-nimitystä pidettiin epäonnistuneena muotona ja näin ollen myös harhaanjohtavana.

Asiaa puolusteltiin muun muassa sillä, ettei ”tasaisuus” ollut Suomessa suinkaan olennaista. Myös ylimysvaltaa ja harvainvaltaa pidettiin tasavallan puitteissa mahdollisina.

Kieliopillisesti määriteltynä tasavalta oli monarkian vastakohta. Vierasperäistä republiikki-sanaa ei myöskään kannatettu. Tilalle oli otettava sana ”kansanvaltio”, sillä kaikki julkinen valta oli lähtöisin kansasta.

”Res publica” ei ollut muuta kuin julkinen eli yleinen asia. Se oli silloiseen käsityskantaan sovellettuna yhteinen asia, kansan asia. Valtion oli siis oltava ”kansanvaltio”.

Myös presidentti-sana saattoi aiheuttaa usealle suomalaiselle ääntämisvaikeuksia, ja näin ollen ”valtakunnan esimies” olisi ollut sille parempi vaihtoehto.

Onneksi silloiset kielenhuollon ammattilaiset pitäytyivät sanoissa ”presidentti” ja ”tasavalta”, sillä valtakunnan esimies joutaisi nyt romukoppaan.

Juha Javanainen

filosofian maisteri

historioitsija, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Yhdenvertaisuus|Helsinki aikoo muuttaa palomiehen tittelin – Ammattinimikkeitä odottaa mylläys

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?