Vakiintuneet ammattinimikkeet ovat paikkansa ansainneet - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Vakiintuneet ammattinimikkeet ovat paikkansa ansainneet

Esimerkiksi pelastajasta tulee minulle mieleen jotain uskonnollista, ei niinkään palokuntaan liittyvää.

Julkaistu: 24.5. 2:00

Mies-päätteiset ammattinimikkeet halutaan siirtää historiaan Helsingin kaupungin työtehtävistä (HS Kaupunki 20.5.). Kirjoituksessa mainittiin eettiset periaatteet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros totesi jutussa, että ”sanoilla on merkitystä”. Niin varmasti onkin. Kielen avulla voidaan sekä tahallaan että tahattomasti aiheuttaa uskomattoman paljon asioita – myös hirvittäviä tragedioita – leimaamalla ihmisiä milloin milläkin nimikkeellä. Mutta mielestäni ammattinimikkeissä ei ole kyse tästä.

Sanoilla on merkitystä, mutta myös erilaisia merkityksiä, englannin kielessä välillä tuskastuttavan monia, suomessakin usein enemmän kuin yksi.

Eivätkö vakiintuneet ammattinimikkeet ole ansainneet paikkansa, varsinkin jos uudissana on outo (pelastaja, esihenkilö)? Pelastajasta tulee minulle mieleen jotain uskonnollista, ei niinkään palokuntaan liittyvää. Palosotilas olisi parempi.

Timo Nurmen Uudessa suomen kielen sanakirjassa (1998) sana ”mies” tarkoittaa kolmannessa ja neljännessä määritelmässä muun muassa työntekijää, ihmistä sukupuoleen katsomatta tai sitä korostamatta.

Nykysuomen sanakirja toteaa muun muassa että ”mies” on jälkiosana lukuisissa yhdyssanoissa, joissa alkuosa ilmaisee esimerkiksi ammatti- tai toimialaa. Vanha kunnon nimismies, olisiko hän nyt nimishenkilö?

Osa nimikkeistä voidaan tietenkin korvata luontevilla, jo vakiintuneilla sanoilla, kuten tiedemies sanalla tutkija tai lakimies sanalla juristi. Mutta mielestäni kaikkea ei pidä muuttaa vain muuttamisen vuoksi.

Anna-Liisa Ijäs

kieltenopettaja, eläkkeellä

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Yhdenvertaisuus|Helsinki aikoo muuttaa palomiehen tittelin – Ammattinimikkeitä odottaa mylläys

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat