Onko demarien koko ministeriryhmällä yhteinen esiintymiskouluttaja? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Onko demarien koko ministeriryhmällä yhteinen esiintymiskouluttaja?

Krista Kiuru ei kuulosta aidolta, kun hän yrittää puhua yhtä hitaasti ja selkeästi kuin pääministeri.

Julkaistu: 25.5. 2:00, Päivitetty 25.5. 7:05

Viime aikoina on tullut seurattua vain puolella silmällä ja korvalla hallituksen liki jokapäiväistä tilannekatsausta koronavirus­epidemian vaikutuksista.

Viime viikon tiistaina aiheena oli ravintoloiden toimintojen osittainen avaaminen. Avainhenkilö oli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Koska olen joutunut kuuntelemaan ministeri Kiurua aiemminkin, olin varautunut odottamaan vuolasta, polveilevaa, poukkoilevaa, hätäistä ja päättymätöntä puhetulvaa. Aivan kuin aika loppuisi.

Olennaisesta viestistä ei ole saanut mitään selvää, vaikka kuinka yrittäisi. Kiurun kanssa keskustelemaan joutuneet tietävät, mistä puhun.

Olin valinnut Kiurun tiistaisen tiedotustilaisuuden niin sanotusti tausta- tai hissimusiikiksi. Pakkasin tavaroitani lomaa varten, kun kuuntelin taustalla tiedotustilaisuutta.

Yhtäkkiä havahduin: Kiurun tuutista ei tullutkaan samaa ylikiehuvaa puuroa kuin tavallisesti.

Hän artikuloi hitaasti ja selkeästi, ajoittain jopa robottimaisesti lähes jokaisen sanan merkitystä painottaen.

Se ei ole lainkaan hänen tapaistaan. Artikulointi ei kuulostanut ollenkaan Kiurulta.

Puhetapa oli tuttu joltain muulta ministeriltä: pääministeri Sanna Marinilta (sd).

Marinin puheilmaisu on ollut koko kriisin ajan harkitun hidas, selkeä ja painokas, puheen tärkeimmät kohdat kertaava. Hän puhuu kuin robotti.

Marinin suosioon esiintymistapa on selvästi vaikuttanut myönteisesti. Hänen kannatuksensa poliitikkogallupeissa on heti seuraavana presidentti Sauli Niinistön jälkeen.

Kun eletään poikkeusaikoja, poliittisten johtajien on hyvä osoittaa rauhallisuutta, jämptiyttä ja varmuutta.

Marinin kanssa olen verrattain harvoin ollut tekemisissä, joten en osaa sanoa, kuinka aitoa Marinia hänen julkiset esiintymisensä ovat.

Kiurun kanssa olen sen sijaan vuosien varrella ollut aivan riittävästi tekemisissä. Korvat ovat usein puutuneet Kiurun tajunnanvirtaa kuunnellessa.

Vai onko demarien koko ministeriryhmällä yhteinen esiintymiskouluttaja?

Jos on, etulinjan poliitikot ja poliitikkojen imagoa muokkaavat viestintätoimistot voisivat oppia toisiltaan: mikä onnistuu yhdeltä, ei onnistu kopioimalla toiselta.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?