Ortodoksisen kirkon tulee sitoutua hyvän hallinnon periaatteisiin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ortodoksisen kirkon tulee sitoutua hyvän hallinnon periaatteisiin

Ehdotamme, että kirkolliskokous ryhtyy toimiin avoimen ja perusteltua kritiikkiä arvostavan toimintakulttuurin synnyttämiselle.

Julkaistu: 29.5. 2:00

Suomen ortodoksisen kirkon hallinnon epäkohdat ja johtamiskulttuuri ovat aiheesta nousseet keskusteluun (HS 24.5.). Kritiikin kohteeksi joutunut arkkipiispa Leo kutsui vastauksessaan kaikki ortodoksit osallistumaan kirkon kehittämiseen (Ort.fi 25.5.). Osallistumme mielellämme tähän työhön, sillä olemme huolissamme kirkkomme jäsenten hyvinvoinnista ja kirkon kantamasta yhteiskuntavastuusta.

Kirkon työntekijät eivät uskalla puhua epäkohdista kuin nimettöminä. Miksi kirkossa pelätään yhteistä keskustelua? Ulospäin välittyvä riitaisuus herättää pelokkuutta keskustella. Se ruokkii jäsenten keskuudessa hengellistä osattomuuden tunnetta yhteisöön, joka toimii toisin kuin opettaa.

Arkkipiispa tuo vastauksessaan esille, että esitetyn kritiikin taustalla ovat yksittäisten ihmisten tuntemukset. Väärinkäytökset eivät kuitenkaan ole henkilökohtaisia tuntemuksia vaan jopa oikeudessa saakka todettuja rikoksia.

Ammatillisen koulutuksen vajeet esimerkiksi kirkkoherrojen osalta eivät selitä laajamittaista oireellista hallintokulttuuria. On perusteltua kysyä, onko myöskään kirkon ylimmässä johdossa riittävästi esimerkiksi lainsäädäntöön perehtynyttä osaamista. Toiminta näyttäytyy ajoittain henkilökohtaisiin suhteisiin ja eriarvoiseen kohteluun perustuvalta.

Suomessa ortodoksisen kirkon ylintä valtaa käyttää kirkolliskokous. Ehdotamme, että kirkolliskokous ryhtyy toimiin avoimen ja perusteltua kritiikkiä arvostavan toimintakulttuurin synnyttämiselle. Jotta Suomen ortodoksinen kirkko voi jatkossakin toimia erityisasemassa olevana julkisyhteisönä, on sen ylintä johtoa myöten sitouduttava hyvän hallinnon periaatteisiin.

Juha Riikonen

kirkolliskokousedustaja, Ilomantsi

Ari Koponen

Hämeenlinna

Pekka Metso

Joensuu

teologian tohtoreita

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Julkinen rahoitus|Long Play: Itä-Suomen yliopiston rahoja on ohjattu arkkipiispa Leon Karjalan kielen seuralle

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?