Kuka puolustaisi Helsingin julkisivuja? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kuka puolustaisi Helsingin julkisivuja?

Kauppatoria ja Senaatintoria ollaan jälleen täyttämässä niihin sopimattomilla rakenteilla ja toiminnoilla kokonaisuudesta välittämättä.

Julkaistu: 29.5. 2:00

Meillä opitaan suunnittelemaan taloja, mutta ei suurempia kokonaisuuksia, kortteleita, kaupunginosia, surkutteli aikoinaan eräs Rakennushallituksen pääjohtaja. Tämä huoli aktualisoituu nyt, kun Kauppatoria ja Senaatintoria ollaan jälleen täyttämässä niihin sopimattomilla rakenteilla ja toiminnoilla kokonaisuudesta välittämättä.

Monumentaalinen Senaatintori on jo nyt sinne suunniteltujen lokkisyöttölöiden lisäksi muutenkin koko ajan vaarassa, nyt tosin tilapäisesti ilman rumia turistibusseja matkustajineen. Roomassa turistibussit eivät pääse Pietarinkirkon esiaukealle eivätkä Pietarissa valtavalle palatsitorille. Meillä ei kokonaisuutta osata arvostaa, ja kirkkokin tekee parhaansa rumentaakseen pohjoisreunaa plakaateillaan. Senaatintori on kuitenkin sekä esteettisesti että historiallisesti ja sivistyksellisesti Suomen symbolinen sydän, valtiollisuuden ja akateemisuuden peruselementti.

Kauppatorin merkitys Helsingin julkisivuna merelle – presidentin ”linnan”, Helsingin kaupungintalon ja Ruotsin lähetystön rakennussarjan ansiosta – olisi olennainen, jolleivät sitä rumentaisi maailmanpyörä ja surkuhupainen uimala. Miksi juuri täällä?

Myös Enson aivan liian suuri ja paikkaan sopimattomasta materiaalista tehty teollisuuden rehentelevä kuutiorakennus sai eräässä suurehkossa mielipidetiedustelussa toisen sijan kaupungin rumimpien rakennusten vertailussa. Nyt siis ollaan rakentamassa sinnekin lisää.

Kohta varmaankin ruvetaan valmistelemaan kummankin suuren kirkon ottamista ”hyötykäyttöön”. Eikö kaupungin johdossa tai edes valtuustossa ole ketään, joka nousisi näkyvästi puolustamaan Helsingin ja koko Suomen julkisivuja?

Matti Klinge

täysinpalvellut historian professori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?