Hyvä lukutaito kohottaa koulutustasoa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Hyvä lukutaito kohottaa koulutustasoa

Heikot perustaidot hankaloittavat oppimista ja elämänhallintaa.

Julkaistu: 30.5. 2:00

Suomessa halutaan torjua koulupudokkuutta ja nostaa väestön koulutustasoa uudella oppivelvollisuuslailla, jonka luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella.

Oppivelvollisuutta halutaan pidentää 18 ikävuoteen ja tehdä toisen asteen opinnoista ja ylioppilastutkinnosta maksuttomia.

Jokainen opinnoistaan pudonnut – siis vuosittain vajaa 5 000 nuorta – on liikaa. Mielestäni ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista sillä, että tehdään toisen asteen opinnoista pakollisia.

Monella koulutuksen ulkopuolelle jääneellä on heikot perustaidot, esimerkiksi luku- ja kirjoitustaidot, mikä hankaloittaa oppimista ja elämänhallintaa. Samalla kun koulupudokkaiden määrä kasvaa, kasvaa myös heikosti esimerkiksi Pisa-tutkimuksessa menestyneiden määrä.

Maksuttomuuteen siirtyminen ei myöskään olisi ongelmatonta, vaikka luvataankin, että koulutuksen järjestäjille korvattaisiin laskelmien mukaiset kulut.

Hallituksen esitysluonnoksessakin todetaan, että oppimateriaalin ja -välineiden maksuttomuus saattaisi johtaa opetusryhmien kasvuun sekä opetuksen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen, jos kulut olisivat arvioituja suuremmat.

Kun kunnissa on nyt näinä aikoina erittäin tiukkaa, taloudellisuus lienee merkittävä meriitti myös oppimateriaalia valittaessa. Hyödynnetäänkö enää opettajien pedagogista silmää tarkoituksenmukaisimman ja laadukkaimman materiaalin valinnassa? Jaetaanko nyt niukkuutta kaikille, kun opintoja voitaisiin tukea taloudellisesti opiskelijoiden tilanteen mukaan?

Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan panostaisin laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen sekä oppimisen tukeen. Niistä on säästetty Suomessa pitkään.

Erityisesti perustaitojen, lukemisen ja kirjoittamisen, taso on saatava kohoamaan. Tämä vaatii sitä, että neuvoloihin, päiväkoteihin ja kouluihin luodaan lukemista edistävät pysyvät rakenteet ja käytänteet, joihin annetaan kunnolliset resurssit.

Sari Hyytiäinen

puheenjohtaja, Äidinkielen opettajain liitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?