Kunta-alan sovinto on nykyoloissa suuri helpotus - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Muut lehdet

Kunta-alan sovinto on nykyoloissa suuri helpotus

Julkaistu: 30.5. 2:00

Karjalainen kommentoi kunta-alalla viimein saavutettua työmarkkinasopua.

”Lopputulos on aina sovitteluratkaisu, pienimmän pahan ja hyvän tie, jota valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala tässäkin tapauksessa joutui etsimään.”

”Ellei koronaepidemiaa olisi tullut, voisi hyvinkin olla, että Suomessa olisi takana hoitoalan lakkorupeama. Pahimmallakin on hopeareunuksensa, kuten tavataan sanoa, ja tässä on koronan hopeareunus. Lakon välttäminen oli varmasti kaikkien osapuolien parhaaksi.”

”Kiky-sopimus haudataan kunta-alalta elokuun lopusta eikä vasta lokakuussa. Tehyn ja Superin taistelu hyödyttää näin muitakin kunta-alan työntekijöitä.”

”Tehy ja Super olivat nyt pakkorakosessa, sillä jos neuvottelut olisivat vieläkin kaatuneet ja niitä olisi jatkettu syksyllä, koronan vaikutukset kuntien maksukyvyssä olisivat näkyneet jo täydellä painolla. Iltalypsyä jatkamalla ei olisi ollut nyt mitään voitettavissa, päinvastoin.”

”Kansan suuri enemmistö haluaisi maksaa koronan seurauksena hoitajille huomattavasti isompia palkkoja. – – Mutta rahaa ei ole – taaskaan.”

Iltalehden mukaan kunta-alan ratkaisu vakauttaa työmarkkinoita ja taloutta.

”Vaikka taloustilanne onkin alkuvuodesta muuttunut dramaattisesti, niin oikeudenmukaista on turvata kunta-alalle samantasoiset korotukset kuin yksityiselle puolelle ja vientialoille.”

”Koronakriisi tuo talouteen niin suuria ongelmia, että niiden lisäksi ei kaivattu enää ongelmia työmarkkinoille.”

”Pitkien neuvottelujen monet vaiheet vaikuttavat kuitenkin varmasti rakenteeseen, jolla kunta-alan sopimuksia jatkossa tehdään. Työntekijäliittojen keskinäiset suhteet olivat välillä kovalla koetuksella. Varsinkin Tehyn toiminta näytti ajoittain kovin omintakeiselta. Kaikki osapuolet joutuvat jatkossa arvioimaan, miten nykyaikaista työmarkkinapolitiikkaa on parasta tehdä.”

”Kunnallisillakin työmarkkinoilla tarvitaan uudenlaisia työtapoja ja lisää joustavuutta. Koronakriisin aikana on nähty uudenlaista liikkuvuutta, kun työntekijöitä on siirtynyt eri toiminnoista sinne, missä heitä kipeimmin kaivataan. Tässä lienee symboliikkaa tulevaisuutta ajatellen.”

Ilkka-Pohjalainen luonnehtii sopimukseen pääsemistä helpotukseksi.

”Varsinkaan terveydenhuoltoa kohdannut vakava kriisitilanne ei kaipaa rinnalleen repivää sopimuspulaa.”

”Toisenlaisissa olosuhteissa tilanteen hoitaminen olisi varmasti ollut likaisempaa. Nyt osapuolet ymmärsivät, että elämme poikkeusaikaa, jolloin asiat on kaikkien kannalta parasta hoitaa mahdollisimman tyylikkäästi.”

”Tilanne huomioon ottaen nyt nähtiin säädyllinen näytelmä. Seuraava voi olla rumempi.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?