Ruoka-apu korvaa yhä enemmän sosiaaliturvaa korona-aikana - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ruoka-apu korvaa yhä enemmän sosiaaliturvaa korona-aikana

Ruoka-apuun turvautuu yhä useampi ensikertalainen lomautusten ja työttömyyden seurauksena.

Julkaistu: 31.5. 2:00

Pitkät ruokajonot ovat jälleen katukuvassa. Useiden paikkakuntien ruoka-aputoimijoiden mukaan ruoka-apuun turvautuvia on koronaviruskriisin seurauksena kolminkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Ruoka-apuun turvautuu yhä useampi ensikertalainen lomautusten ja työttömyyden seurauksena. Joukossa on aiempaa enemmän lapsiperheitä, korkeasti koulutettuja ja pienyrittäjiä. Kesä tuo jonoihin myös kesätöitä vaille jääneet.

Ruoka-apu tuntuu tavoittavan heikossa asemassa olevia nyt paremmin kuin lakisääteiset sosiaalipalvelut ja -etuudet: samalla kun ruoka-avun asiakasmäärät ovat moninkertaistuneet, toimeentulotukiasiakkaiden määrä on pysynyt samana. Joidenkin kuntien sosiaalipalveluista ohjataan asiakkaita ruoka-avun tai kirkon diakoniatyön piiriin, vaikka vastuu viimesijaisesta turvasta on kunnilla.

Suomessa ruokaa jakavat pääasiassa seurakunnat ja järjestöt. Ruoka-aputyö jäi kiinteäksi osaksi yhteiskunnan auttamisrakenteita 1990-luvun laman myötä. Ruoka-apu on kuitenkin vain äärimmäistä hätäapua tilapäiseen tarpeeseen, eikä ruoka ratkaise avunsaajien sosiaalisen tuen tarpeita tai rakenteellista köyhyyttä.

Viime vuosina ruoka-apua on kehitetty hyvinvointia vahvistavaksi ja yhteisölliseksi. Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilan aikana monimuotoinen ruoka-apu jouduttiin jälleen pelkistämään ruokakassien jaoiksi.

Päättäjien on tehtävä hyvinvointia edistäviä päätöksiä. Heikossa asemassa olevien sivuuttaminen koronakriisin aikana ja siitä toivuttaessa on kansanterveydelle ja -taloudelle kohtalokasta.

Ruoka-apu auttaa hetkellisesti, mutta se ei ole ratkaisu pitkäaikaisiin toimeentulon ongelmiin. Ruokajonot lyhenevät perusturvaa kohentamalla.

Anne Hyyrynen

Sininauhaliitto ry

Reetta Nick

Kirkkopalvelut ry

Tuomo Laihiala

hyvinvointitutkija, Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?