Mitä sinä olet saanut tänä keväänä aikaan? Isaac Newton oli vuoden ruttokaranteenissa ja mullisti sinä aikana luonnontieteet - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Mitä sinä olet saanut tänä keväänä aikaan? Isaac Newton oli vuoden ruttokaranteenissa ja mullisti sinä aikana luonnontieteet

Newton kehitteli ajatuksiaan ja loi painovoima- ja liikelakiensa periaatteet. Niiden avulla ymmärrämme, kuinka maailma toimii.

Julkaistu: 31.5. 2:00, Päivitetty 31.5. 9:57

Omena putosi puusta Woolsthorpen kartanon pihalla Englannissa loppukesästä 1666.

Niin on käynyt monessa maassa ja monessa puussa sitä ennen ja sen jälkeen, mutta juuri tämä omena muutti käsityksemme maailmasta.

Paikalla oli vastavalmistunut opiskelija Isaac Newton. Hän näki, kun se putosi.

Tuolloin Englannissa riehui rutto. Arvioidaan, että puolentoista vuoden aikana kauheaan kulkutautiin kuoli maassa noin 200 000 ihmistä. Se on paljon, kun asukkaita oli viisi miljoonaa.

Ruttoa vastaan taisteltiin kaikin keinoin. Sairaat eristettiin ja terveet käskettiin pitämään etäisyyttä toisiinsa.

Niinpä myös Cambridgen yliopisto oli keskeyttänyt opetuksen. Lahjakas 23-vuotias aloitteleva tiedemies oli vetäytynyt lapsuudenkotiinsa eristykseen.

Nyt hänellä oli aikaa lukea ja ajatella.

Kun omena putosi puusta, Isaac Newton ymmärsi, ettei se oikeastaan pudonnut. Maa pikemminkin imaisi omenan.

Newton ymmärsi, että kaikki kappaleet vetivät toisiaan puoleensa. Samaa lakia tottelivat pienimmät hiukkaset ja suurimmat taivaankappaleet. Eli lyhyesti sanottuna:

 

 

 

Newton kehitteli ajatuksiaan ja loi painovoima- ja liikelakiensa periaatteet. Niiden avulla ymmärrämme, kuinka maailma toimii.

Hänellä oli toki muitakin ideoita.

Isaac Newton vietti ruton takia eristyksessä vuoden, ja tuota aikaa kutsutaan ihmeiden vuodeksi (annus mirabilis).

Karanteenissa Newton kehitti myös optiikan teoriansa keskeiset ideat. Prisman avulla hän keksi, että valkoinen valo koostuu sateenkaaren väreistä.

Ihmevuotensa aikana hän mullisti myös matematiikan. Hän sai ideat, joiden perusteella hän kehitti myöhemmin differentiaali- ja integraalilaskennan. Ilman sitä eivät lentokoneet pysyisi ilmassa eivätkä tietokoneet toimisi.

Newton mullisti karanteenivuotensa aikana luonnontieteet. Moni pitää häntä sen takia historian suurimpana nerona.

Ja nyt kysymys kuuluu: millä tavalla sinä olet käyttänyt karanteenikevääsi?

Mitä olet saanut aikaan?

Itse olen tehnyt paljon. Tämä on ollut minulle ihmeellinen kevät (ver mirabile). Erityisen ylpeä olen siitä, että siivosin kellarikomeron. Se oli niin pölyinen homma, että olin lykännyt sitä vuosia.

Tosin siivous on vielä vähän kesken, mutta aikaahan on. Poikkeusaika jatkuu onneksi vielä pitkään.

Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?