Tienvarsien myöhäinen niitto lisää luonnon monimuotoisuutta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Tienvarsien myöhäinen niitto lisää luonnon monimuotoisuutta

Niittojen myöhäistämisen lisäksi tarvitaan tarkempia niittorajoituksia arvokkaiden tienvarsiketojen kohdalla.

Julkaistu: 1.6. 2:00

Risto Ihamuotila kirjoitti (HS Mielipide 21.5.), että tienvarsien niittoa pitäisi myöhäistää kukinnan jälkeen tapahtuvaksi.

Näin saataisiinkin parannettua arvokkaiden pölyttäjien elinmahdollisuuksia ja voitaisiin ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, kun harvinaistuneet ketokasvit ehtisivät kypsyttää siemenensä ja jopa saisivat uusia kasvupaikkoja menettämiensä perinnebiotooppien tilalle.

Niittojen myöhäistämisen lisäksi tarvitaan tarkempia niittorajoituksia arvokkaiden tienvarsiketojen kohdalla, missä ketoalue on kyltein merkitty niittäjien tiedoksi sekä niittoaika ja niittokorkeus päätetty arvokkaiden ketokasvien parhaaksi. Toisaalta tienvarsilla, joilla lupiini on jo vallannut alueen, lupiineihin voitaisiin kohdistaa enemmän niittoa.

Ketokasvien kukinnan jälkeen tehty niitto voi myös auttaa harvinaisia kasveja levittäen niiden siemeniä. Esimerkiksi Lahden seudulla Salpausselän harvinaiset harjulajit, kuten kissankäpälä, kanervisara, kangasajuruoho, masmalo ja nuokkukohokki, ovat levinneet harjumaista tienvartta eteenpäin oikea-aikaisen niiton lennättäessä niiden siemeniä. Tiehallinnon Uudenmaan tiepiirin tekemillä niittorajoituksilla on saatu niitto myöhäistettyä.

Jopa pujottelurinteiden niitto alkusyksyllä voi edistää uhanalaisten kasvien kasvua. Tiirismaan pujottelurinteellä myöhäinen niitto auttoi uhanalaista ahonoidanlukkoa leviämään itiöpölynsä avulla niin, että parhaimmillaan laskin niitä olevan rinteessä 260. Belgiassa harvinaisten lajien kasvupaikat kartoitetaan tienpientareilta ja saavat hoitosuosituksensa. Samaa on kokeiltu meilläkin Keski-Suomen–Pirkanmaan alueilla, mutta tätä ei ole jatkettu kokeilua pidemmälle. Ketokasvit ja niiden pölyttäjät ansaitsevat tulla paremmin huomioiduiksi teittemme varsilla.

Antti Hovi

Lahti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Tienvarret tulisi niittää vasta kukinnan jälkeen

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?