Kasvomaskit suojaavat itseä ja lähellä olevia - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kasvomaskit suojaavat itseä ja lähellä olevia

Julkaistu: 3.6. 2:00

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen (29.5.) mukaan kasvomaskit estävät koronavirustartuntoja väestössä vain vähän tai ei ollenkaan. Samoja kirurgisia maskeja käytetään kuitenkin terveydenhuollossa hoitohenkilökunnan suojaamiseen miljoona kappaletta päivässä. Tässä on looginen ristiriita.

Science-tiedelehdessä julkaistiin 27.5. kontrolloituihin tutkimuksiin perustuva maskeja ja koronavirustartuntoja koskeva raportti. Sen mukaan sisätiloissa suurin riski ovat oireettomat viruksenkantajat, jotka puhuessaan voivat levittää viruksia pisara- tai aerosolimuodossa 2–6 metrin päähän. Juuri näitä tartuntareittejä kasvomaskien on osoitettu estävän. Minuutin puhuminen voi tuottaa yli tuhat aerosolipartikkelia ja satoja pisaroita.

Olisi erittäin tärkeää, että riittävän tehokkaita kasvomaskeja käytettäisiin erityisesti sisätiloissa ravintoloissa sekä julkisissa tiloissa ja kaupoissa, joissa on paljon ihmisiä. Maskit suojaavat tuon tiederaportin mukaan sekä lähellä olijoita että itseä.

Anssi Sovijärvi

kliinisen fysiologian emeritusprofessori, Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?