Valtio ei voi ottaa lisävelkaa loputtomiin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Muut lehdet

Valtio ei voi ottaa lisävelkaa loputtomiin

Julkaistu: 5.6. 2:00

Kauppalehti kirjoittaa, että Sanna Ma­rinin (sd) hallituksen 5,5 miljardin euron koronalisäbudjetti nostaa valtion nettolainanoton tänä vuonna ainakin 19 miljardiin euroon.

”Velan avulla hallitus aikoo jakaa eri tarvitsijoille seitsemän hyvää ja kahdeksan kaunista.”

”Vaikeus on siinä, että jo tässä elvytysvaiheessa hallituksen pitäisi osata fokusoida ja pistää asioita tärkeysjärjestykseen. Nyt rahaa näytetään jakavan takki auki kaikille halukkaille, eikä silti ole varmuutta, että tämä on Suomen tie uuteen nousuun.”

Iltalehden mukaan elpymisen varjolla ujutetaan läpi myös pitkäaikaisia käyttömenoja ja hankkeita, joiden tarpeellisuus juuri tällä hetkellä voi olla niin ja näin.

”Lisäbudjetista paistaa kaiken hyvän tekemisen lisäksi läpi, että siinä kaikki hallituspuolueet ovat saaneet läpi hankkeita oman kannattajakuntansa ja kansanedustajien vaalipiirien asukkaiden miellyttämiseksi.”

”Hallitus siirsi kestävyysvajeen umpeen kuromisen tavoitteen vaalikauden lopusta vuosikymmenen loppuun. Se on viesti seuraaville hallituksille: ’Sopeuttakaa te’.”

Lapin Kansa pitää hallituksen päätöstä siirtää kestävyysvajeen umpeen kuromisen tavoite tältä vaalikaudelta vuosikymmenen loppuun realismina.

”Silti hallitus ei voi lykätä kaikkea likaista työtä tuleville hallituksille. – – Nyt on korkein aika kertoa keinot, miten ta­voitteisiin päästään sekä aloittaa niiden valmistelu ja toimeenpano pikimmiten.”

Savon Sanomat muistuttaa, että val­tionkin lainalla on aina hintansa.

”Olisi jo voinut odottaa, että hallitus elvytyspaketin yhteydessä olisi kertonut rakenteellisista uudistuksista. Niitä joka tapauksessa tarvitaan, jotta lainamäärän saaminen hallintaan vaali­kauden lopulla olisi vähemmän vaikeaa.”

”Odottava jälkiruoka on poikkeuksellisen kitkerä.”

Keskisuomalainen varoittaa, että loputtomiin lainanottoa ei voi paisuttaa.

”Jo lähivuosina on pakko tehdä kipeitäkin rakenteellisia leikkauksia, joita on lykätty vuosikaudet.”

Kaleva toivoo, että nyt tehdyt päätökset luovat talouteen myös pysyvää kasvua.

”Hallitus pysyi lisäbudjettia laatiessaan näennäisen yhtenäisenä. Ehkä siksi, että jokainen sai jotain. Pikapuoliin velanotolle vain on pakko asettaa jarrut.”

Hufvudstadsbladet arvioi, että lisäpanostuksissa noudatetaan kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän suosituksia.

”Saamme olla iloisia siitä, että meillä on hallitus, joka haluaa välttää 1990-luvun laman hoidossa tehdyt kalliit virheet. Samaan aikaan hallitus lykkää yhä vaikeita päätöksiä tulevaisuuteen.”

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?