Kesämajoilla tehdään bisnestä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kesämajoilla tehdään bisnestä

Julkaistu: 7.6. 2:00

Helsinkiläinen kesämajaperinne on ainutlaatuinen. Helsingin merenrannoilla ja saarilla on yli 1 500 pientä kesämajaa. Kesämajojen maat omistaa Helsingin kaupunki, mutta mökit ovat kaupunkilaisten omia. Kaupungin säännöt ohjaavat kesämajojen asukkaita pitämään ympäristön luonnontilassa. Majat sijaitsevat yleisillä, kaikille avoimilla virkistysalueilla.

Mökkejä voi myydä helsinkiläisille. Usein myynti luultavasti hoidetaan viidakkoradiolla. Kyse on majanpito-oikeuden kaupittelusta, kaupungin maalla.

Kivinokan ulkoilu- ja maja-alueen kaavoitusta käsiteltiin, kiisteltiin ja vatvottiin vuosia. Kun asia ratkesi kaupunginvaltuustossa niin, että Kivinokka säilyi virkistysalueena, majoista pyydetyt hinnat hyppäsivät pilviin. Alueilla on myös hylättyjä ja hoitamattomia majoja rumentamassa maisemaa.

Kesämajoilla – samoin kuin siirtolapuutarhamökeillä – lienee aikoinaan ollut tarkoitus tarjota vähäväkisillekin kaupunkilaisille virkistäytymismahdollisuus. Nyt niistä on tehty bisnesmahdollisuus kaupunkilaisten omistaman yhteisen maan avulla. Kannattavatko kaikki puolueet tätä, kun kukaan päättäjistä ei ole reagoinut?

Heikki Punnonen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?