Hiilinielujen kasvattaminen on tärkeää ilmastotyötä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Hiilinielujen kasvattaminen on tärkeää ilmastotyötä

Julkaistu: 9.6. 2:00

On arvioitu, että aikanaan metsätalouden käyttöön ojitetuista soista lähes 800 000 hehtaaria olisi sellaista, että edes valtion tukien kanssa niiden metsätalouskäyttö ei olisi taloudellisesti kannattavaa. Niitä voitaisiin kuitenkin hyödyntää kustannustehokkaasti hiilen sidontaan ennallistamalla. Kuten kalastuksen myös soiden osalta niiden käytön tulee olla ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää.

Myös puun käyttöä rakennusmateriaalina voitaisiin lisätä. Rakennusmateriaalina puu sitoo siihen kertyneen hiilen parhaimmillaan vuosisadoiksi, kuten esimerkiksi Vanhassa Raumassa voidaan havaita.

Hakatuille alueille voitaisiin jättää enemmän kantoja ja hakkuutähteitä. Niiden polttaminen vapauttaa hiilidioksidin nopeasti ilmakehään, kun taas maatumisessa hiilen vapautuminen ilmakehään on hitaampaa.

Kustannustehokasta hiilen sidontaa voi myös olla puiden istuttaminen esimerkiksi kehitysmaissa metsäkadosta kärsiville alueille. Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa.

Ilkka Tammela

Rauma

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?