Luomu voi olla lisäainepommi - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Luomu voi olla lisäainepommi

Pelkkä e-koodi ei tee yhdestäkään aineesta automaattisesti pahaa.

Julkaistu: 12.6. 2:00, Päivitetty 12.6. 6:32

Pakkaus­seloste ei valehtele. Ostamani grilli­makkara sisältää ainakin kuutta erilaista lisä­ainetta: di­fosfaattia, tri­fosfaattia, natrium­erytorbaattia, mono­natrium­glutamaattia, kokkiniiliä sekä natrium­nitriittiä, joista käytetään tunnuksia E450, E451, E316, E621, E120 ja E250.

Söisitkö? Moni ei. Kysely­tutkimusten iso osa suomalaisista pitää e-koodattuja lisä­aineita uhkana terveydelle, jopa myrkkynä.

Siinä ei ole hirveästi järkeä. Lisäaineita valvotaan tiukasti, ja niiden saanti on hyvin aisoissa. Pelkkä e-koodi ei tee yhdestäkään lisäaineesta automaattisesti pahaa. Suuri osa lisäaineista on tavanomaisia ja peräisin luonnosta, varsinkin kasveista.

Elintarvikevärejä kehitellään laboratorioissa, mutta niitä saadaan myös punajuuresta ja porkkanasta. Parsakaali pursuaa lisäainetta E140. Se tunnetaan paremmin nimellä lehtivihreä. Lehtivih­reän avulla kasvit yhteyttävät. Aika luonnonmukaista.

Lisäaineet ovat kirjava joukko, eikä niitä pitäisi niputtaa myrkyksi. E-koodien pelko on sama kuin kammoaisi kaikkia eläimiä sudesta saimaannorppaan.

E-koodeja ei pääse pakoon. Niitä on lähes kaikessa ruoassa. Luomutuotekin voi olla lisäainepommi. Sertifioidusta luomumetsästä kerätty puolukka saattaa sisältää hurjan annoksen bentsoehappoa E210. Jos puolukka olisi tehdastekoinen marja, sen valmistaminen todennäköisesti kiellettäisiin.

Pelkoa ruokkii se, että lisäaineista voi olla suurina määrinä haittaa. Niihin pätee sama kuin muuhun ruokaan. Kohtuus kaikessa. Ei kannata laskea, montako e-koodia makkarasta löytyy, vaan mitä ja kuinka paljon.

Ikivanha toksikologian eli myrkkyopin totuus on, että määrä tekee myrkyn. Myös vesi voi olla hengenvaarallista, jos sitä lipittää kesähelteellä liikaa. Veden koodi on muuten E948 (happi) ja E949 (vety).

Jos on pakko pelätä, kannattaa pelätä oikeita asioita. Minä otan grillimakkarasta mieluummin vähän nitraattia E250 kuin ruokamyrkytyksen. Makkarankääreissä viihtyvä Clostridium botulinum -bakteeri tuottaa maailman voimakkainta hermomyrkkyä, botuliinia. Tippa riittää tappamaan ihmisen. Nitraatti torppaa botuliinin.

Kirjoittaja on tiedetoimituksen esimies.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?