Kansalainen kaipaa suosituksia järjenkäytöstä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Kansalainen kaipaa suosituksia järjenkäytöstä

Järki voi tosin antaa vääränlaisen tunteen turvallisuudesta.

Julkaistu: 13.6. 2:00, Päivitetty 13.6. 15:19

Moni on toivonut hallitukselta suositusta tai jopa määräystä järjenkäytöstä koronaviruspandemian aikana. Toive on ymmärrettävä, sillä järki vaikuttaa houkuttelevalta keinolta taistelussa näkymätöntä vihollista vastaan.

Olisiko nyt oikea aika suositukselle, kun rajoituksia puretaan ja ihmisten kohtaamiset lisääntyvät?

Hallitus kuuntelee asiassa terveysviranomaisia, eivätkä he toistaiseksi valmistele järjenkäyttösuosituksia.

Suositusta ei voi antaa kevyesti, sillä koko kansan käytössä järjen tarve olisi valtava, eikä kapasiteetin riittävyydestä ole takeita.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tehnyt selvityksen järjenkäytön vaikuttavuudesta koronan leviämisen estämisessä.

Tutkimuksissa on havaittu, että järki voi teoriassa jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta. Laboratorio-olosuhteissa järjenkäyttö on tutkitusti vähentänyt hiukan mikro-organismien leviämistä.

Selvityksen loppupäätelmä on, että järki ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, mutta se voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Suosituksen antamiseen ei kuitenkaan ole riittävästi perusteita.

STM:n selvityksen lisäselvityksessä vertailtiin eri järkien toimivuutta. Sen mukaan parhaan suojan antaa viranomaisjärki, mutta sekään ei suojaa roiskeilta rapatessa. Kaupunkilais- ja maalaisjärki eivät silti ole hyödyttömiä, jos niitä osaa käyttää oikein.

Ei-ammattilaiskäyttöön tarkoitettuihin järkiin liittyy myös riskejä. Järjenkäyttö voi ”pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen”. Lisäksi järjenkäyttö voi mennä liian pitkälle, ja aiheuttaa ahdistusta.

Viranomaisten mukaan kansalaisia pitäisi nyt opastaa, miten järjen kanssa toimitaan. Pohdinnassa on ollut muun muassa videokampanja, jossa kansalaisia neuvotaan selkokielellä.

Järjenkäytön puolestapuhujat korostavat, ettei järkeä ole tarpeen käyttää jatkuvasti, vaan ainoastaan tilanteissa, joissa kohtaa suuria määriä tuntemattomia ihmisiä.

Hallitus käsittelee järjenkäyttösuosituksia tarvittaessa uudestaan, jos epidemiatilanne antaa siihen aihetta. Siihen saakka ihmiset saavat itse päättää, käyttävätkö järkeä vai eivät.

Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?