Aloituspaikkojen lisäys ei vielä ratkaise varhaiskasvatuksen opettajapulaa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Aloituspaikkojen lisäys ei vielä ratkaise varhaiskasvatuksen opettajapulaa

Pula varhaiskasvatuksen opettajista on maanlaajuinen.

Julkaistu: 14.6. 2:00

Pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksesta vastaavat johtajat nostivat mielipidekirjoituksessaan (HS 3.6.) esille hälyttävän opettajapulan. Ratkaisuksi he esittävät aloituspaikkojen lisäämisen ja tutkintoja entistä joustavamman täydentämisen varhaiskasvatuslain toteuttamiseksi. Esitykset ovat kannatettavia, mutta eivät riittäviä. Pula varhaiskasvatuksen opettajista on maanlaajuinen (Ammattibarometri 3/2020).

Sosionomiopiskelijoilla on ollut mahdollisuus valita varhaiskasvatuksen suuntautumisvaihtoehto 19 ammattikorkeakoulussa. Opinnot ovat antaneet kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävässä.

Ne opiskelijat, jotka ovat alkaneet opiskella kelpoisuuden tuovia opintoja 31.8.2019 mennessä ja jotka valmistuvat 31.7.2023 mennessä voivat jatkossa toimia myös varhaiskasvatuksen opettajan tehtävissä. Esimerkiksi nyt opintonsa aloittavat eivät enää ole kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin.

Yhteistyössä työnantajajärjestöjen (Hyvinvointiala Hali ja KT Kuntatyönantajat) olemme esittäneet opetus- ja kulttuuriministeriölle jo aikaisemmin, että varhaiskasvatuslakia muutettaisiin, jotta voitaisiin vastata koko maata koskevaan varhaiskasvatuksen opettajapulaan.

Varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus tulisi mahdollistaa henkilölle, joka on hyväksytty opiskelemaan sosionomin (amk) tutkintoa ennen 1.9.2025 ja joka suorittaa tutkintonsa varhaiskasvatuslain edellyttämällä sisällöllä 1.7.2029 mennessä.

Siirtymäajan jatkaminen mahdollistaisi kokonaisarvion laatimisen koko varhaiskasvatuksen alueellisen ja kielellisen henkilöstön riittävyydestä.

Varhaiskasvatuksen koulutuksen kehittämisfoorumi valmistelee parhaillaan esityksiä muun muassa joustavista koulutuspoluista. Foorumin loppuraportti ilmestyy ensi vuonna. Esityksemme määräaikaisesta siirtymäajan jatkamisesta antaisi koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden konkretisoida ja toimeenpanna foorumin esityksiä.

Toisin kuin mielipidekirjoituksessa mainittiin, varhaiskasvatuslaki ei edellytä 1.1.2030 kahden kolmasosan olevan varhaiskasvatuksen opettajia. Päiväkodin kasvatusvastuullisista henkilöistä vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, ja heistä vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Muilla tulee olla vähintään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuus.

Jarkko Lahtinen

kehittämispäällikkö, Kuntaliitto

Petri Lempinen

toiminnanjohtaja, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Marjo Varsa

työelämäasioiden päällikkö, Talentia ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Varhaiskasvatuksen opettajapula pääkaupunkiseudulla on hälyttävä

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?