Luomu ei voi olla lisäainepommi - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Luomu ei voi olla lisäainepommi

Luomutuotteissa on sallittu vain kaikkein välttämättömimmät lisäaineet.

Julkaistu: 14.6. 2:00

Jukka Ruukki kirjoitti (HS Merkintöjä 12.6.) tärkeästä aiheesta, elintarvikkeiden lisäaineisiin liittyvistä peloista. Ymmärrämme, että hänen kirjoituksensa otsikko (Luomu voi olla lisäainepommi) oli tarkoituksellisesti kärjistävä lukijoiden houkuttelemiseksi, mutta valitettavasti se ei pidä paikkaansa.

Luomu ei voi olla lisäainepommi, koska lainsäädäntö rajoittaa luomutuotteissa sallitut lisäaineet vain noin kymmenesosaan elintarvikkeissa yleensä sallituista lisäaineista. Luomutuotteissa ei saa käyttää lainkaan keinotekoisia makeutus- ja väriaineita eikä aromivahventeita. Myös säilöntäaineiden määrää on tiukasti rajattu.

Kuten Ruukki on huomannut, luonnosta löytyy hyviä ja käyttökelpoisia raaka-aineita korvaamaan lisäaineita. Tekstissä hän mainitsi puolukan ja sen sisältämän bentsoehapon. Tämä on hyvä esimerkki kuvaamaan lisäaineen ja raaka-aineen eroa.

Jos tuotteen raaka-aineena on puolukka, sen sisältämä bentsoehappo ei suinkaan ole elintarvikkeen lisäaine. Luomupuolukka voi olla luomutuotteen raaka-aine, kun taas kemiallisesti valmistettua bentsoehappoa (E210) ei luomutuotteesta löydy. Luomutuotteiden tiukat lisäaineita koskevat rajoitukset vaikuttavat siihen, että luomutuotteissa käytetään aitoja raaka-aineita korvaamaan keinotekoisia lisäaineita.

Luomutuotteissa on sallittu vain kaikkein välttämättömimmät lisäaineet. Jos Ruukin grillimakkara olisi ollut luomutuote, siitäkin olisi todennäköisesti löytynyt natriumnitriittiä (E250). Näin siksi, että riski mainitusta botuliinista on myös luomumakkaroissa. Siksi niihin saa lisätä nitriittiä, kuitenkin vain puolet sallitusta enimmäismäärästä.

Sen sijaan makkarapaketista ei olisi löytynyt difosfaattia (E450), trifosfaattia (E451), natriumerytorbaattia (E316), mononatriumglutamaattia (E621) tai kokkiniilia (E120), koska niitä ei luomussa saa käyttää.

Marja-Riitta Kottila

toiminnanjohtaja

Aura Lamminparras

asiantuntija, Pro luomu ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kolumni|Luomu voi olla lisäainepommi

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?