Pääsevätkö tavalliset oppilaat kohta enää lukioon? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Pääsevätkö tavalliset oppilaat kohta enää lukioon?

Lukioon pääsyn kynnys on pääkaupunkiseudulla noussut kohtuuttoman korkeaksi.

Julkaistu: 16.6. 2:00

Torstaina 11. kesäkuuta moni peruskoulun päättänyt nuori sai tiedon tulevasta opiskelupaikasta. Lukiot julkistivat tiedon opiskelijavalinnoista ja keskiarvoista, joilla ovet kouluihin aukesivat. Moni iloitsi toiveidensa täyttymisestä, mutta monessa kodissa koettiin myös karvaita pettymyksen tunteita.

Lukioon pääsyn kynnys on pääkaupunkiseudulla noussut kohtuuttoman korkeaksi.

Keskiarvorajat huippulukioihin ovat jo pitkään olleet käsittämättömän korkealla, mutta viime vuosina kehitys on tuntunut erityisesti tavallisten, niin sanottujen kasin oppilaiden kohdalla. Moneen helsinkiläiseen lukioon vaadittava keskiarvo on noussut valtavia hyppäyksiä.

Esimerkiksi Alppilan lukion ovet avautuivat vielä vuonna 2017 keskiarvolla 7,83, kun tänä vuonna sisäänpääsyraja oli 8,67. Helsingin yhteislyseoon pääsi vielä tänä vuonna juuri alle kahdeksikon keskiarvolla, kun vuonna 2017 riitti keskiarvo 7,25.

Syitä keskiarvon nousuun lienee monia – pääkaupunkiseudun lukiot houkuttelevat oppilaita myös kuntarajojen yli ja ikäluokat ovat muutenkin nyt kasvamassa.

Yläkouluiästä onkin pääkaupunkiseudulla tullut valtavan paineen ja kilpailun vaihe. Jo seitsemäsluokkalaiset ryhtyvät pohtimaan sitä, millaiseen jatkopaikkaan omat arvosanat riittävät.

Onko oikein, että 13–16-vuotiaat nuoret joutuvat kokemaan näin kovaa stressiä ja painetta iässä, joka muutoinkin on haastava ja jolloin kaikki energia pitäisi voida kohdistaa aikuiseksi kasvamiseen ja oman identiteetin löytämiseen?

Helsingin kaupunki on asettanut lukioon pääsyn alarajaksi keskiarvon 7, joka tuntuu kohtuulliselta vaatimukselta, jotta nuori selviäisi lukio-opinnoista.

Tämä raja on kuitenkin luisunut aivan liian kauaksi nykyisestä todellisuudesta.

Jos kehityksen annetaan jatkua nykyisen kaltaisena, lukio-opiskelu kohtuullisen matkan päässä kodista ei ole enää mahdollista koulutyönsä vähintäänkin tyydyttävästi hoitaville helsinkiläisille nuorille.

Vetoammekin kunnan päättäjiin, että aloituspaikkoja lisättäisiin merkittävästi. Tulevat yhdeksäsluokkalaiset saisivat tällöin nauttia kesästä ilman huolta ja murhetta siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kaisa Leikola

Ossi Leikola

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?