Luonnonvedessä piilee vaaroja, sitä ei pidä juoda - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Luonnonvedessä piilee vaaroja, sitä ei pidä juoda

Kun järviveteen päätyy eläimen ulostetta tai kasteluvesi likaantuu, ei auta kokemus, hyvä tuuri tai rautainen vatsa.

Julkaistu: 17.6. 2:00

Mikko-Pekka Heikkinen tarttui ajankohtaiseen aiheeseen järviveden turvallisuudesta kolumnissaan (HS 14.6.) .

Kirjoitus toi ansiokkaasti esiin sen, miksi luonnonvesiä ei pidä juoda. Kirjoituksessa mainittu veteen kaatunut poronruho tai mikä tahansa muu luonnossa normaali tilanne voi saastuttaa veden jopa hengenvaarallisesti.

Harmi kyllä tekstin loppuosa sortuu tavanomaiseen virhepäätelmään: kun minulle ei ole koskaan sattunut mitään, vaaraa ei voi olla, ­tai se on ainakin hyvin epätodennäköinen, ehkä jopa liioiteltu. Samoin ajattelee moni muukin: Olen aina syönyt ­ulkomaisia marjoja kuumentamatta enkä ole sairastunut. Olen siis poikkeuksellisen hyvävatsainen.

Vedessä tai elintarvikkeissa piilevät mikrobit eivät aina näy eivätkä haise, eikä niitä tietenkään esiinny aina ja kaikkialla. Mutta sen kerran kun järvi­veteen päätyy eläimen ulostetta tai kasteluvesi likaantuu, ei auta kokemus, hyvä tuuri tai rautainen vatsa.

Eläinten suolistossa ja maaperässä luonnostaan esiintyvät taudinaiheuttajat voivat ikävien vatsanväänteiden lisäksi pahimmillaan viedä ihmisen terveyden – jopa pysyvästi. Siksi asiantuntijoiden tehtävänä on laatia riskianalyysi sekä lain­säädännön ja suositusten keinoin ohjata turvalliseen käyttöön, ei holhota tai asettaa turhia rajoituksia.

Ei siis juoda luonnonvesiä – eikä etenkään tarjota niitä lapsille tai riskiryhmiin kuuluville. Venäläistä rulettia pelaavankin onni voi päättyä vain kerran.

Outi Lepistö

eläinlääketieteen tohtori,

ympärisöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri

Inkoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kolumni|Olen juonut järvivettä raakana 20 vuotta ilman vatsaoireita – silti suositus keittää vesi retkellä on paikallaan

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?