Haittaa aiheuttavat eläimet olisi jo saatava kuriin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Haittaa aiheuttavat eläimet olisi jo saatava kuriin

Onko kurtturuusu suurempi uhka kansakunnalle kuin hanhet, merimetsot ja peurat?

Julkaistu: 18.6. 2:00

Aika käsittämätöntä on seurata vuosikymmenet Suomen poliittisten päättäjien kyvyttömyyttä turvata kalastajien ja maanviljelijöiden toiminnan perusedellytyksiä luonnonvoimia vastaan.

Merimetsot saavat mellastaa saaristossa ja pilata kalastajien elinkeinon.

On nöyryyttävää tarjota tukimurusia lintujen vahingoista sen sijaan, että tuettaisiin yrittäjyyttä, joka turvaisi kotimaisen kalan saatavuuden ja vireän ammattikunnan kehittymisen.

Valkoposkihanhien ylisuuret kannat sallitaan välittämättä siitä, että monen maanviljelijän toimeentulo raunioituu ja yrittäjyys menettää merkityksensä. Motivaatio on menetetty viimeistään silloin, kun ely-keskus hinnoittelee maanviljelijän työn arvon satokorvauksena.

Valkohäntäpeurojen kannat saavat nousta vaarallisen suuriksi. Niiden aiheuttamat tuhot ja liikennevahingot eivät ohjaa lainsäädäntöä.

Mutta: kurtturuusu on ykskantaan tuomittu hävitettäväksi kolmen seuraavan vuoden aikana, ja maailma pelastuu. Perusteluissa todetaan muun muassa, että jotkin pusikot voivat rannikolla olla jopa hehtaarin kokoisia ja saattavat haitata virkistyskäyttöä. Onko kurtturuusu todellakin merkittävästi suurempi uhka kansakunnalle kuin hanhet, merimetsot ja peurat? Vai onko poliitikon vain mukavampi ratkoa helppoja ongelmia.

Olisi aika suoraviivaista asettaa haittaeläimille valtakunnalliset ohjearvot ja antaa paikallishallinnolle täysi vastuu alueellisesta harventamisesta tarpeen mukaan. Ely-keskusten verkosto on olemassa. Niillä on alueensa paras tuntemus ja tietämys.

Näin päästäisiin kohti tilannetta, jossa luonto ja ihminen voisivat elää nykyistä paremmin sopusoinnussa.

Risto Kalske

Kauniainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?