Kansanopistolukio on vaihtoehto helsinkiläisillekin - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kansanopistolukio on vaihtoehto helsinkiläisillekin

Julkaistu: 23.6. 2:00

Helsingin lukioiden yhä korkeammiksi nousevat keskiarvorajat ovat herättäneet huolta siitä, onko tavallisilla oppilailla enää mahdollisuutta päästä lukioon. Kansanopistolukiot ovat vähemmän tunnettu vaihtoehto, joka sopii kuitenkin myös pääkaupunkiseudun lukio-opinnoista kiinnostuneille nuorille.

Kansanopistolukioita on Suomessa viisi: Raudaskylän lukio Ylivieskassa, Otavan Opiston aikuislukio Mikkelissä, Portaanpään lukio Lapinlahdella, Karkun evankelisen opiston lukio Sastamalassa ja Itä-Hämeen opisto Hartolassa. Niihin on mahdollista lähteä opiskelemaan asuinpaikasta riippumatta, sillä kaikki kansanopistolukiot tarjoavat opiskelijoille maksuttoman asuntolapaikan ja ateriat, osa myös oppikirjat. Joissakin kansanopistolukioissa voi suorittaa lukio-opintoja myös etäopiskeluna.

Opiskelijaksi kansanopistolukioon voi hakea heti peruskoulun jälkeen tai myöhemmin iästä riippumatta. Kansanopistolukioihin on jatkuva haku: opiskelijaksi ei haeta yhteishaussa, vaan sen voi tehdä milloin tahansa.

Ylioppilaslakista haaveilevan ei siis tarvitse hylätä unelmiaan, vaikka paikka pääkaupunkiseudun lukiossa jäisikin saamatta.

Timo Ahvenainen

lehtori, Ylivieska

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?