Helsingin lukioiden sisäänpääsyrajojen nousuihin ja laskuihin vaikuttaa moni asia – myös se, minne kaverit hakevat - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Helsingin lukioiden sisäänpääsyrajojen nousuihin ja laskuihin vaikuttaa moni asia – myös se, minne kaverit hakevat

Kaupungin suomenkielisten lukioiden alin sisäänpääsykeskiarvo oli tänä vuonna 7,31. Viime vuonna se oli 7,42.

Julkaistu: 24.6. 2:00

Kaisa ja Ossi Leikola tarttuivat mielipidekirjoituksessaan tärkeään asiaan eli lukioiden opiskelijavalintaan (HS 16.6.). Lukiokoulutuksen järjestäjinä haluamme vastata heille.

Opiskelijat valitaan lukioihin valtakunnallisen yhteishakujärjestelmän kautta. Sisäänpääsy yleislukioihin ratkeaa lukuaineiden keskiarvon perusteella. Erityislukioihin tai yleislukioiden erityislinjoille voi tämän lisäksi olla pääsy- ja soveltuvuuskokeita sekä haastatteluja. Valinnassa voidaan myös painottaa joidenkin oppiaineiden arvosanoja. Lukiot voivat ottaa myös huomioon hakijan muun koulutuksen, harrastuneisuuden tai muita lisänäyttöjä.

Kuten kirjoittajat totesivat, sisäänpääsyrajat ovat useimmissa Helsingin kaupungin lukioissa hiipineet viime vuosina ylöspäin, mutta muutoksia on tapahtunut joidenkin lukioiden kohdalla myös alaspäin. Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden alin sisäänpääsykeskiarvo oli tänä vuonna 7,31, kun se viime vuonna oli 7,42. Kaupungin ruotsinkielisten lukioiden alin sisäänpääsykeskiarvo oli tänä vuonna 7,0. Viime vuonna se oli 7,75. Sisäänpääsyrajojen muutoksiin vaikuttavat monet seikat, kuten aikaisempien vuosien sisäänpääsykeskiarvot, oppilaitoksen painotukset ja kiinteistön kunto. Esimerkiksi peruskorjauksen tai uudisrakennuksen valmistuminen näkyy sisäänpääsykeskiarvon nousuna. Myös sillä on vaikutusta, mihin kaverit hakevat.

Lukioikäisten nuorten määrä Helsingissä kasvaa ennusteiden mukaan voimakkaasti tällä vuosikymmenellä. Helsingissä pidetään kiinni siitä, että lukiopaikka olisi tarjolla 60:lle prosentille ikäluokasta. Tämän vuoksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti lisätä 200 aloituspaikkaa Helsingin suomenkielisiin lukioihin. Ennakoimme tarvittavaa aloituspaikkamäärää yhteistyössä helsinkiläisten yksityisten ja valtion lukioiden kanssa.

Vaihtoehto lukiolle on myös ammattilukio Stadin ammattiopistossa. Helsingissä takaamme jokaiselle peruskoulun päättävälle opiskelupaikan joko lukiosta, ammatillisesta koulutuksesta, perusopetuksen lisäopetuksesta tai toiselle asteelle valmentavasta koulutuksesta.

On tärkeää, että perusopetuksen päättävä nuori pääsisi opiskelemaan itseään kiinnostavaan opiskelupaikkaan, oli kyseessä sitten lukiokoulutus tai ammatilliset opinnot. Haluamme, että Helsingin kaupungin lukioissa jokainen opiskelija voi kasvaa omaan potentiaaliinsa ja saa oppimiseensa tarvitsemaansa tukea ja ohjausta.

Harri Korhonen

suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö, Helsingin kaupunki

Moa Thors

ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Pääsevätkö tavalliset oppilaat kohta enää lukioon?

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat