Lapinlahti-päätöksen kaataminen oli vastuutonta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Lapinlahti-päätöksen kaataminen oli vastuutonta

Talouskriisi iskee rajusti Helsingin talouteen, ja taloudelliset puskurit tarvitaan helsinkiläisten palveluiden turvaamiseen.

Julkaistu: 26.6. 2:00

Helsingin Sanomat käsitteli pääkirjoituksessaan 24.6. Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuutta. Asia on jälleen auki, kun Helsingin kaupunginhallituksen enemmistö kaatoi pormestarin lautakunnan linjaukset huomioineen uuden esityksen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti vuonna 2018, että Lapinlahden kiireellistä peruskorjausta vaativien tilojen jatkosta järjestetään konseptikilpailu, jonka tuloksena tilat myydään. Alueen puisto olisi jäänyt pysyvästi kaupungin omistukseen ja pysynyt kaupunkilaisille avoimena. Hankkeen osakassopimuksella puolestaan oltaisiin voitu turvata kaupungin sananvalta kiinteistöihin.

Helsingin kokoomus on pitänyt koko prosessin ajan tärkeänä puiston säilymistä ja pysymistä avoimena. Vaikka viime aikojen harhaanjohtava mielikuvakampanja muuta väittää, näin olisi myös tapahtunut. Uudisrakennukset olisivat sijoittuneet Länsiväylän varteen nykyisten, pinnalla kulkevien kaukolämpöputkien kohdalle ja vieneet alle viisi prosenttia alueesta. Samalla puinen hotelli olisi torjunut liikennemelua ja lisännyt puiston viihtyisyyttä.

Pääkirjoituksessa esitettiin tilojen vaiheittaista korjaamista. Tehtyjen selvitysten ja haitta-ainekartoitusten mukaan Lapinlahden rakennukset vaativat peruskorjausta. Sisäilma on eri tiloissa välttävää tai heikkoa. Asiantuntijat ovat suositelleet tilojen korjaamista kerralla, ei vaiheittain, näiden ongelmien vuoksi. Juuri hyväksytyssä kaupungin toimitilastrategiassa keskeisiä arvoja ovat tilojen terveellisyys ja turvallisuus.

Todellista ymmärtämättömyyttä on peilata hanketta kaupungin edellisen vuoden ylijäämään. Kaupunki on pelkästään tänä vuonna investoimassa yli kaksinkertaisesti ylijäämänsä verran. Investoinneilla rakennetaan muun muassa uusia kouluja, päiväkoteja, terveysasemia, katuja ja joukkoliikennettä.

HS:ltä näyttää myös unohtuneen, että Suomi on pahimmassa taloudellisessa kriisissä vuosikymmeniin. Kriisi iskee rajusti Helsingin talouteen. Taloudelliset puskurit tarvitaan helsinkiläisten palveluiden turvaamiseen. On vastuutonta käyttää kaupungin rahaa kohteeseen, jolle kaupungilla ei ole käyttöä, ja sanoa samalla ei yksityiselle investoinnille. Näin vihreät ja vasemmisto kuitenkin päättivät.

Daniel Sazonov

valtuustoryhmän puheenjohtaja, Helsingin kokoomus

Risto Rautava

kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja (kok)

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Pääkirjoitus|Lapinlahtea voitaisiin kunnostaa vaiheittain

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?