Terveydenhuollon maksukattojen uudistusta ei voi jättää odottamaan parempia aikoja - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Terveydenhuollon maksukattojen uudistusta ei voi jättää odottamaan parempia aikoja

Terveydenhuollon maksukatot rajaavat sairauden aiheuttamia kuluja, mutta järjestelmä on monilta osin vanhentunut ja remontin tarpeessa.

Julkaistu: 29.6. 2:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Kela ovat julkaisseet toukokuun lopussa selvityksen terveydenhuollon maksukattojen yhdistämisestä.

Nykyisen järjestelmän ongelma on muun muassa sen kankea rakenne, jossa kulut on jaettu kolmeen erilliseen maksukattoon: lääke-, asiakasmaksu- ja matkakattoon, jotka tänä vuonna ovat yhteensä noin 1 560 euroa. Kaikki katot alkavat kertyä yhtä aikaa vuoden alusta.

Taloutta rasittavat varsinkin lääkekustannukset: Esimerkiksi psoriasiksen hoitoon käytettävien biologisten lääkkeiden käyttäjät joutuvat maksamaan lääkekaton apteekissa heti ensimmäisen oston yhteydessä. Tämä tarkoittaa 577 euroa kerralla, mikä tuottaa ongelmia myös monelle keskituloiselle.

Selvityksessä todetaan, että kattojen yhdistäminen siten, että yhteiskunnalle ei aiheutuisi lisäkustannuksia, pienentäisi erityisesti pienituloisten ja paljon sairastavien maksuosuuksia.

Maksukattojen yhdistämisen lisäksi Psoriasisliitto ja moni muu potilasjärjestö ovat tuoneet esiin mahdollisuuden, että erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien pitäisi halutessaan voida maksaa lääkekatto useammassa osassa.

On rohkaisevaa, että paljon sairastavien tilanne helpottuisi hieman jo THL:n mallintamilla kustannuksiltaan neutraaleilla ratkaisuilla. Jos tilannetta kuitenkin halutaan parantaa aidosti, maksukattojen uudistus ei voi olla täysin kustannusneutraali. Paitsi, että maksukatot tulisi yhdistää, myös niiden tasoa kokonaisuudessaan tulisi laskea nykyisestä. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla myös suurin osa eduskuntapuolueista suhtautui tähän ajatukseen myönteisesti.

Potilasjärjestöt ovat jo pitkään viestineet, että pitkäaikainen sairaus on sairastavalle usein taloudellinen taakka: osa jopa jättää lääkkeet ostamatta tai lykkää niiden hankintaa hinnan vuoksi.

Terveydenhuollon maksukatot rajaavat sairauden aiheuttamia kuluja, mutta järjestelmä on monilta osin vanhentunut ja remontin tarpeessa. Maksukattojen yhdistämistapoja ja lääkekaton jaksottamista on selvitettävä viipymättä.

Pitkäaikaissairauksien hoitovelka on kasvanut koronaviruksen myötä dramaattisesti. Suomella ei ole varaa jäädä odottamaan parempia taloudellisia aikoja, vaan työ- ja toimintakykyä haittaavat ja pahimmillaan henkeä uhkaavat sairaudet on hoidettava nyt.

Sonja Bäckman

toiminnanjohtaja

Hanna Karhunen

vaikuttamistyön asiantuntija

Psoriasisliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?