Suunniteltiinko Kansallisteatterin väliosa tilapäiseksi? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Suunniteltiinko Kansallisteatterin väliosa tilapäiseksi?

Väliosan vanhat julkisivut eivät ole edelleenkään este sisätilojen muuttamiselle nykytarpeita vastaaviksi.

Julkaistu: 29.6. 2:00

Kansallisteatterin vuonna 1930 valmistuneen väliosan purkamista on julkisuudessa toistuvasti perusteltu väitteellä, että se suunniteltiin alun perin väliaikaiseksi ja että sen arvo on tästä syystä teatterin muita rakennusvaiheita vähäisempi. Tarkennusta vaativalle väitteelle ei kuitenkaan näytä löytyvän tukea julkisesti saatavista arkistolähteistä.

Kansallisteatterin arkkitehti Onni Tarjanne suunnitteli vuonna 1928 väliosan teatterin aputiloiksi ja sen jatkeeksi elegantin hotellin puiston puolelle. Teatterin johto kuitenkin luopui talouslaman takia hotellihankkeesta ja rakennutti vain tarpeellisen väliosan. Tällöin lupapiirustuksiin kirjoitettu sana ”väliaikainen” on ainoastaan Kaisaniemen puoleisella julkisivulla, koska kortteli oli tarkoitus täydentää myöhemmin. Hotellin sisäänkäynti olisi sijainnut Läntisen teatterikujan edustavaksi tarkoitetulla pienellä aukiolla, mikä selittää väliosan kulissivaraston julkisivujen palatsimaisen arkkitehtuurin korkeine ja kapeine ikkunoineen.

Ratkaisu on osoitus arkkitehdin taidosta yhdistää arvokas ulkoasu sisätiloihin, jotka oli tarkoitettu hyötykäyttöön. Väliosan vanhat julkisivut eivät ole edelleenkään este sisätilojen muuttamiselle nykytarpeita vastaaviksi.

Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelema Pieni näyttämö valmistui ajatellun hotellin paikalle vuonna 1954, ja sen itsenäinen hahmo sai tukea väliosan sisennyksestä. Sirenien julkisivut erityisen hienoine klinkkereineen on luvan mukaisesti tarkoitus nyt purkaa ja rakentaa uudelleen ”nykyistä vastaavilla” laatoilla, jolloin myös sen suojeltu alkuperäisyys lakkaa olemasta.

Juha Ilonen

arkkitehti, taiteilijaprofessori

Timo Tuomi

dosentti, Helsingin yliopisto

Kristo Vesikansa

yliopistonlehtori, Aalto-yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat