Ennen raitistumistani alkoholi pilasi lomani - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ennen raitistumistani alkoholi pilasi lomani

Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa aina suuresti myös läheisten elämään.

Julkaistu: 29.6. 2:00

Miettiessäni mennyttä lomaani kiitollisuus täyttää mieleni. Ennen pelkäsin jäädä lomille ja palata lomilta takaisin työhöni. Syy oli selvä: lomat kuluivat juomiseen. Samalla kun pilasin oman lomani, tein myös läheisteni lomista painajaismaisia. En koskaan uskaltanut pitää kesälomaa kuin enintään kaksi viikkoa kerrallaan. Neljän viikon ”lomaa” en todennäköisesti olisi kestänyt. Koko lomani pyöri alkoholin ehdoilla. Yleensä en saanut tehdyksi paljoakaan sovituista asioista, vaan juominen vei voiton kaikesta.

Nyt lomani toteutui, kuten sen olin vaimoni kanssa suunnitellut. Edes helle ei huolettanut. Olen saanut elää nyt seitsemäntoista vuotta raittiina ja nauttia jokaisesta viettämästäni lomasta niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Läheistenikään ei enää tarvitse olla huolissaan ja pelätä, mitä loma tuo tulessaan. Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa aina suuresti myös läheisten elämään.

Kiitollisuutta tuntien ja hyvää kesää kaikille toivottaen palasin lomalta töihin. Enää ei tarvitse pelätä, mitä muut sanovat tai huomaavatko työkaverini väsyneen habitukseni ja vapisevat käteni.

Nautin kesästä. Muut saavat nauttia alkoholista – ne, keille se ei tuo elämään vaikeuksia.

Jos tunnet läheisen ihmisen, jolle alkoholi tuo vaikeuksia elämään, hän todennäköisesti sairastaa alkoholismia. Älä ehdota hänelle juomisen vähentämistä, koska hän ei siihen enää kykene. Sen sijaan auta häntä hakeutumaan päihdehoitoon. Se on parasta, mitä voit hänelle antaa.

Harri Nyman

päihdetyön ohjaaja, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?